DR. KARSAI JÓZSEF

Full text search

DR. KARSAI JÓZSEF
DR. KARSAI JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A 2001. évi vágósertés-értékesítés átlagára 335 forint/kilogramm volt. Ez az ár az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent, a 22. hétre már 253 forintra mérséklődött. Az e hétre meghirdetett áraknál további csökkenés tapasztalható. Az élve értékesített sertések árajánlata 220-230 forint/kilogramm között van. A vágósertés átlagos önköltsége 305 forint/kilogramm. A termelők vesztesége már meghaladta a kilónkénti 50 forintot is, amit az átlagos 14 forint/kilogrammos minőségi támogatás nem ellensúlyoz. De még ez a támogatás sem jár azokra a jó minőségű vágósertésekre, melyeket külföldre értékesítenek, így nem vonzó az export, mely mentesítené a belföldi piacot a jelentős túlkínálattól. Az export vágósertés minőségi, illetve exporttámogatásáról az előző kormány nem intézkedett, annak ellenére, hogy a február 28-ai ARTB-ülésen a négy tárca szükségesnek ítélte a beavatkozást.
Az ideiglenesen Budapestre akkreditált volt FVM-miniszter ezeket az intézkedéseket elmulasztotta, melynek következtében mára igen súlyos piaci zavar állt elő a sertésértékesítés piacán.
(11.50)
Mindezek alapján kérdezem a tisztelt miniszter urat, hogy mit kíván tenni a termelők további veszteségeinek megakadályozása és e súlyos piaci zavar megszüntetése érdekében.
Várom szíves válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť