LENGYEL ZOLTÁN

Full text search

LENGYEL ZOLTÁN
LENGYEL ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Korábban volt egy átalányadó. A haszon élvezőinek nosztalgiáját kihasználva új adónem bevezetésére készül a jelenlegi kormányzat.
Míg korábban csak az autószerelők, fodrászok, kozmetikusok élvezhették az egyszerűbb adózási formát, most az előterjesztő a vállalkozások széles körére, az igen nagy számban meglévő kényszervállalkozók számára az adminisztrációs terheket igyekszik az új adónem bevezetésével csökkenteni.
Bőhm András képviselőtársam az előbbi expozéjában néhány ezer kisiparosról beszélt. Néhány hónappal ezelőtt, a kampányban az MSZP azt vállalta, hogy közel egymillió vállalkozó helyzetét megkönnyítik az eva bevezetésével. A feltételrendszer az eredeti törvényjavaslatban oly szigorúra sikeredett, hogy már teljesen elrugaszkodott az mindennapi élettől. Ekkor a pénzügyi kormányzat, a nyilvánosság köntösébe bújva, rohamos ütemben nekilátott a korlátozó tényezők kiküszöbölésének.
Nem akarom elismételni, mert akik előttem szóltak, majdnem mindenki fölolvasta a törvénynek ezt a passzusát betűről betűre, hogy kire vonatkozik és milyen határok között a legutóbbi variáció. A megváltozott feltételek ellenére sem valószínű, hogy a szocialisták kampányában ígért vállalkozói létszám 10, esetleg 20 százaléka élvezhesse az eva, az új adó kínálta könnyítéseket.
A javaslat nem veszi figyelembe, hogy bizonyos tevékenységek, mint például az ügyvédi irodák esetében, ha egyáltalán véletlenül beleférnének a nagy kegyesen 15 millió forintra megemelt árbevételi határba a 2001. és 2002. években, nekik például 2003. január 1-jétől a módosítandó áfatörvény értelmében a bevételük 25 százalékkal, az áfa mértékével automatikusan meg fog emelkedni.
És mi vár azokra, akik mégis beleférnek a szigorú feltételrendszerbe? Hogyan fogják tudni megkezdeni a 2003. évet? Úgy érzem, hogy a vállalkozók előtt egy lefátyolozott, gyönyörű fehér ruhába öltöztetett menyasszony van, és ha a fátylat fölhajtjuk, akkor nem más van alatta, mint maga a vasorrú bába.
Az eva rendszerébe belépőknek december 30. és január 1-je között el kell intézniük minden adminisztrációs tevékenységet, hogy január 1-jétől az új adórend szerint tudják majd kiállítani számláikat. Kérdezem én, hogy föl van-e készülve erre a megfelelő apparátus. Hogyan fognak ők január 1-je után törvényesen működni? Hogyan fognak ők számlát kibocsátani? És egyáltalán, mitől lesz egyszerűbb az életük, ha minden évben újra és újra be kell jelentkezniük? Mitől lesz egyszerűbb a könyvelésük akkor, ha áfakörbe tartozók, és a kettős könyvelésüket végig kell könyvelni, azzal a különbséggel, hogy az év végén nem négy, hanem egy darab adóbevallással teljesítik az adóbevallási kötelezettségüket?
Bőhm András képviselőtársam elnézést kért a gyanúsítgatásért a magyar vállalkozóktól - csatlakozom hozzá. Csatlakozom hozzá, nem szabad a magyar vállalkozókat meggyanúsítani. De akkor, amikor egy adótörvény-tervezet oly hígra és lazára sikeredik, hogy a sajtó napok óta mással sincs tele, csak azzal, hogy aki evára készül, az most és hogy vegyen autót, és aki evára készül, hogyan számlázzon körbe és keresztbe, úgy gondolom, hogy ebben az esetben célszerű lenne magát a törvénytervezetet átnézni, és egy valóban EU-konform adózási rendszerre alkalmassá tenni.
A már-már sokszor említett adókikerülési lehetőségek tovább bővülnek az új adónem bevezetésével, és ez nemcsak azt mutatja, hogy a törvényjavaslatot nemcsak későn kapták meg a tisztelt képviselők, én valószínűsítem azt is, hogy ez egy nem kellően előkészített adótörvény.
Összességében, ha az eva pozitívumait és negatívumait átnézzük, akkor mindösszességében az az érzésem, hogy az eva nem egyszerűsített vállalkozási adó, hanem egymillió vállalkozó adóátverése, becsapása.
Köszönöm szépen a szót. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť