GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! A foglalkoztatási bizottság is megtárgyalta az előterjesztést szeptember 30-án, és alkalmasnak tartotta az általános vitára 12 igen szavazattal, 10 nem ellenében.
Miről is van szó, miről is tárgyalt a bizottság? Valójában nem másról, mint egy új adónemnek a bevezetéséről, ami - itt ma már többször elhangzott - olyan helyzetet teremthetne, amely helyzetet csak elutasítani lehet. Ebben a helyzetben ezzel ellentétesen mégis olyan állapot rajzolódik ki, amikor is sokak számára kedvező feltételek mutatkoznak. Miért van ez? Valójában azért, mert amikor képviselőtársaim aggódó szavait hallgattam a bizottsági ülésen és most is, akkor azt kell mondjam, hogy ez az adónem, amely bevezetésre kerül, nem kötelező, ez egy lehetőség. A lehetőségét adja meg annak, hogy a mikrovállalkozások, a kisvállalkozások egy adott köre ezt igénybe vegye, számításba vehesse. Van, aki kevésbé fogja tudni igénybe venni, van, aki mérlegelni fog, és van, aki számításba fogja venni. Nyilván a közterhek csökkenésével párosul az, ha a bruttó árbevétel 15 százaléka az adóteher, főleg azoknál a vállalkozásoknál, amelyeknél nem magas a tárgyi vagy éppen a másfajta eszköz beszerzésének a szükségszerűsége, de nem zárja ki azt, hogy egyébként más típusú tevékenységeknél is olyan helyzet álljon elő, amely gondolkodás tárgyává teszi az eva választásának a mikéntjét. A próbaszámítások alapján nagyjából az rajzolódik ki, hogy százezres nagyságrendű azoknak a köre - adott esetben több százezres nagyságrendű is lehet -, akik ezt a fajta adónemet alkalmazhatják és igénybe fogják venni.
Mint ahogy elhangzott, minden esztendőben újragondolható a történet, hiszen az idén december 1-20. között, és egyébként is december 20-áig van bejelentkezési lehetőség. Tehát ha valaki úgy ítéli meg, hogy az adott esztendőben megpróbálja, majd úgy ítéli meg a következő időszakban, hogy ez a számára nem kedvező, akkor vissza tud térni az eredeti adózási formához.
(14.40)
Hozzá kell tenni azt is, hogy az egyszerűsített vállalkozási adó igénybevételével gyakorlatilag többfajta adó megfizetését tudja ellentételezni vagy kivédeni a vállalkozás. Valójában a személyi jövedelemadó, az áfa, az osztalékadó után fizetett szja, a cégautóadó, a társaság adó megfizetése együtt, egy összegben, a bruttó árbevétel 15 százalékához illesztett mértékben megfizethető.
Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy egyszerűsödik a rendszer. Én nem félek attól, és ez a bizottság ülésén is elhangzott, hogy ez egyfajta bizonylati fegyelmezetlenséggel párosulna, hiszen a bevételi nyilvántartás kötelezettsége fennáll. Az adminisztráció csökken, az egyéni vállalkozók, mint említettem, bevételi nyilvántartást folytatnak, a közkereseti társaságok, betéti társaságok választhatják ezt is, vagy éppen a kettős könyvvitel szabályai szerinti eljárásokat, és az egyéb kft.-k, szövetkezetek, erdőtársulások, egyéb másfajta, a törvény hatálya alá tartozó irodák pedig az alaptörvény hatályából fakadóan a kettős könyvvitel szabályai szerint járnak el a későbbiekben is.
Hozzá kell tenni azt is, hogy nagyon jól összeköti az egyszerűsített vállalkozási adó a központi és a helyi adóztatás kérdéskörét, hiszen az iparűzési adó megfizetési mértéke gyakorlatilag az eva adóalapja alapján, annak 50 százalékában fogható kézen. Magyarul, összekapcsolódik a rendszer, és nincs az a fajta disszonancia, hogy hogyan és miképpen, mi alapján kell iparűzési adót fizetni.
Azt, hogy kik tudják ezt alkalmazni, azt, hogy kik számára kedvező, az élet dönti el. Ahhoz, hogy az a mérték, az az értékhatár, ami a bruttó árbevételek 15 millió forintos nagyságrendjében rajzolja meg az eva alkalmazhatóságát, mennyire helyénvaló, vagy mennyire nem, azt rögtön hozzá kell tenni, hogy a magyarországi mikrovállalkozások tekintetében helyénvaló, hiszen a többségük, nagyon nagy részük ez alatti árbevételt produkál. (Az elnök csengetéssel jelzi az idő lejártát.)
Összességében tehát azt lehet megfogalmazni, hogy az eva bevezetése jó célt szolgál, a bizottság ezt elfogadta, és többségi véleménnyel általános vitára alkalmasnak tartotta.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť