DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! A Magyar Posta ügyei már régóta foglalkoztatják a közvéleményt. A korábbi elnök-vezérigazgató leváltása óta átvilágították a Posta eddigi tevékenységét, melynek eredményeként négy feljelentés született. Ugyanakkor sajtóhírek szerint az ex-vezérigazgató pert indít a jelenlegi vezetés ellen az előző hetekben tett kijelentések miatt.
A cég új vezetősége szerint ugyanis az elmúlt három évben a korábbi menedzsment 12 milliárd forint veszteséget okozott a Postának, elsősorban előnytelen szerződéskötésekkel. Az informatikai beruházások terén többszörösen megvásárolt licencek, a verseny indokolatlan kizárása, a költség-hatékonyság elemzés hiánya jellemzik a helyzetet. Mindezeken túl a Posta mintegy 40 külső szakértőt, céget és magánszemélyt egyaránt is foglalkoztatott, akiknek havonta 15-20 millió forintot fizetett. Az esetek többségében olyan feladatok elvégzésére kérték fel ezeket a cégeket, illetve magánszemélyeket, amelyeket a Posta saját szakemberei is el tudtak volna látni. Egy szakértő például gépkocsibérléssel kapcsolatos tanácsaiért havonta több mint 1 millió forintot kapott.
A volt elnök-vezérigazgató a vezetőség komfortérzetére is tetemes pénzt költött. A vezérigazgatóság tárgyalóját, amelyet a helyiek csak szivarszobaként emlegetnek, 190 millió forintért, az ennek közelében található konyhát 209 millió forintért újították fel. (Dr. Kis Zoltán: Úristen!) Mindehhez hozzá kell tenni, hogy egy kisebb vidéki postahivatal felépítése az üzleti kimutatás szerint mintegy 50-70 millió forintba került.
Szeretnék tisztán látni, hogy milyen helyzetben van jelenleg a Magyar Posta, vajon tudja-e cáfolni a korábbi vezetés a mostani állításokat, a vizsgálatok eredményeit. Kérdezem ezért az államtitkár utat, hogy milyen módon kívánják megállítani az állami pénzek szórását, felszámolják-e a felesleges üzletágakat, s kifizette-e már a Fidesz a két választási forduló között május 8-án kézbesített levelek után járó 109 millió forintot a Magyar Postának.
Várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť