DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Furcsa dolgokat tapasztalhattak a polgárok mostanában (Egy hang az MSZP soraiból: No!): hallhatják, hogy egy kétgyermekes családanyát a rendőrség meztelenre vetkőztetve megalázott, és olvashatják az ön nyilatkozatát, miniszter úr, mely szerint a kormány bizalma nem egységes Polt Péter legfőbb ügyésszel kapcsolatban.
Ön azt is elmondta, hogy a bizalom nem Polt Péter legfőbb ügyészként kifejtett tevékenysége miatt ingott meg, hanem az a folyamat ad okot kételyekre, amelynek során Polt Péter az ügyészség élére került. A Medgyessy-kormány programja több helyen is deklarálta az igazságszolgáltatás függetlenségét, és ígéretet tett arra, hogy - a kormányprogram magyartalanul megfogalmazott gondolatait idézem - "a kormány tartózkodni fog a rendőrségre, az ügyészségre és a bíróságokra történő politikai befolyásolás gyakorlásától". Ez egy polgári demokráciában természetes dolog. Ön mégis szükségét érezte miniszterjelölti meghallgatásán, hogy erre külön, személyesen is kötelezettséget vállaljon.
Ehhez képest a Medgyessy-kormány hivatalba lépése óta óriási szakadék tátong a szavak és a tettek között, de azt is mondhatjuk, hogy a szocialisták jól átvágták a választópolgárokat. (Moraj az MSZP soraiban.) Kezdetben csak egy-egy kormánypárti képviselő intézett kirohanást a parlamentben a Legfőbb Ügyészség vezetője ellen, mostanára oda jutottunk, hogy ön, miniszter úr, a kormány nevében azt nyilatkozta a választási kampány időszakában, hogy a kormány nem bízik a legfőbb ügyészben. Szakmai kifogásuk nincs az ügyészség vezetőinek munkájával kapcsolatban. Nehéz is lenne hibát találni akkor, amikor az ügyészség az első félévben csaknem százszázalékos váderedményességet produkált.
A mai napig nem tudják megemészteni, hogy Polt Péter került annak idején az ügyészség élére, és azt végképp nem tudják elviselni, hogy a kormánynak nincs törvény adta lehetősége arra, hogy leváltsa a legfőbb ügyészt. Tehetetlen dühükben ön és a kormánypárti képviselők folyamatosan nyomást gyakorolnak az ügyészség vezetőire. A sajtón keresztül üzengetnek neki, hogy fontolja meg lemondását, és a közvélemény felé azt a látszatot keltik, mintha nem végezné tisztességesen a munkáját. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Nem is!) Ez a magatartás, miniszter úr, ellentmond az ön ügyvédként hangoztatott elveinek. Ön nagyon jól tudja, hogy a legfőbb ügyésznek az alkotmánynak és a hatályos törvényeknek kell megfelelnie, nem pedig a kormány elvárásainak. Nem az a feladata, hogy az önök bizalmának megnyerésén munkálkodjék, hanem az, hogy pártatlanul végezze el a feladatait.
Tisztelt Miniszter Úr! Nem érzi-e ismét úgy, hogy ég az arca? Már nem aggódik az igazságszolgáltatás, ezen belül az ügyészségi tevékenység függetlenségéért? Végül személyesen öntől kérdezem, miniszter úr (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.): elismeri-e ön, hogy az Országgyűlés 2000 májusában törvényesen választotta meg legfőbb ügyésznek Polt Pétert?
Kérem a válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť