TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Elég furcsán érzem magam, mert nincs kivel vitáznom. A Házszabály szerint ez részletes vita, vita nincs közöttünk. Ezek szerint amiket mondok, ezt az Országgyűlés teljes egészében elfogadja, úgyhogy majd kérem a kormánypárti képviselőket, hogy amikor ezekről a módosító javaslatokról szavazás lesz, akkor is viselkedjenek ilyen következetesen, és úgy, ahogy a vitát nem vették fel az ellenzéki képviselőkkel, majd a szavazásnál is gondolkodjanak ugyanúgy, tehát teljesen egyformán.
Nézzük, hogy mit mond ez a három módosító javaslat! Folytatva a kereskedelmi és vendéglátó tevékenységet végzők kizárását - hogy úgy mondjam - ebből az evalehetőségből, ez a módosító javaslat megengedné azt, hogy számukra is kedvezőbb legyen az eva mint adózási forma, hiszen a 16-os módosító javaslat számukra megengedné, hogy lényegében ne 15 százalékos adóval, hanem mindössze 7,5 százalékos adóval adózzanak; mindezt úgy, hogy amikor az adójukat számolják ki, akkor az adóalapjukat kellene csökkenteni az elért adóalap 50 százalékára, és így jönne ki a 7,5 százalékos adó.
A kereskedők és vendéglátósok problematikájáról már beszéltünk, számukra egyáltalán nem éri meg ezt választani a jelenlegi formában, nemcsak az árbevételi határ miatt, hanem amiatt is, hogy túl magas számukra az adózás, hiszen ők anyagot szereznek be, illetve árut vásárolnak, azt értékesítik, és a kettő közötti árrés, illetve áfakülönbözet nincs olyan magas, hogy a 15 százalékkal megérje nekik ezt az adózási formát választani. Ezzel a törvényjavaslat minimum 60 ezer vállalkozót teljes egészében kizár abból a lehetőségből, hogy ezt válassza.
A másik a tárgyi és alanyi adómentességet választók, illetve a tárgyi és alanyi adómentességben lévők, tehát akik nincsenek az áfakörben. A tárgyi, amikor olyan tevékenységet végez, hogy nem kell áfát fizetni utána, az alanyi pedig, aki a 2 millió forintos bevételi határt nem éri el, ezért választhatja az alanyi adómentességet. Képzeljék el, hogy az ő esetükben, akik eleve nem is fizetnek áfát, a 15 százalékos mérték túl magas, tehát nincs a tevékenységüknek olyan nyereségtartalma. Ezért azt javaslom, hogy az ő esetükben, hogy még választhatóbb legyen ez az egyszerűsített vállalkozási adózás, ezért a 15 százalékról szintén 7,5 százalékra csökkenteném az adó nagyságát. Innentől kezdve egészen bizonyos, hogy az alanyi és tárgyi mentességet választók közül is sokan be tudnának lépni ebbe a körbe, és tudnák ezt választani.
Tehát jól érzékelhető, hogy a módosító javaslataim egy része kedvező feltételeket teremt, különösen a kereskedők és vendéglátósok tekintetében, ugyanakkor pedig több százezer vállalkozót érint a tárgyi és az alanyi adómentes áfakörben, illetve az áfakörben nem lévőknél, ők is nagyon sokan vannak. Másrészt bizonyos tekintetben pedig a visszaélések visszaszorítására teszek javaslatot akkor, amikor a köztartozás feltételrendszerét előírom, illetve akkor, ha a szolgáltatás vonatkozásában a százezer fölötti számlázás esetében előírnám azt, hogy szerződést kell kötni egymással, és a szerződés nyilván tartalmazza azt, hogy azt a szolgáltatást el is kell végezni.
Tehát ahogy mondtam: ma lehet kiadni olyan számlát az evás körben, hogy nem is kell elvégezni a szolgáltatást.
A 15-ös módosító javaslat pedig egyszerűen csak arról szól, hogy az evás adóalanynak a jövőben meg kellene őriznie azokat a bizonylatait, amelyek a vagyongyarapodását jelentik a vállalkozásában. El tudjuk azt képzelni, hogy mit fog jelenteni az országban az, hogy akármilyen eszközt vásárol egy vállalkozó, annak nem kell megőriznie a bizonylatát? Nem kell neki azt bizonyítani, hogy az honnan származik, honnan ered? A mai eva ugyanis azt jelenti, hogy: add ki a számlát, fizesd be az adót, és minden rendben van; vásárolhatsz bármit, nőhet a vagyonod, és nem kell azt bizonyítanod, hogy az miből nő, honnan vásároltad, az eredetét egyáltalán nem kell bebizonyítani. Ha ez így marad, akkor, higgyék el, ilyen hirdetésekkel lesz tele az újság és minden, hogy: evás vagyok, számlát adok, evás vagyok, számlát adok - és mellette egy telefonszám és egy cím.
Emlékeznek rá, hogy az országban volt ilyen, amikor tele voltak az újságok ilyen hirdetéssel, hogy 1 százalékért számlát tudok adni. Most, ha itt nem szigorítunk ezeken a feltételrendszereken az evában, sem a bizonylatot nem kell megőrizni a vagyongyarapodásnál, sem a szolgáltatásnál ezt a bizonyos szerződéskötést nem írjuk elő, bizony meg fogjuk látni, hogy ez visszaélésekre fog okot adni, és ezt nyilvánosan, törvényesen fogják tudni majd végezni a vállalkozók.
Kérem, hogy ezt gondolják meg a kormánypárti képviselők és a kormány is, és támogassák ezeket a módosító javaslatokat. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť