TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tehát itt három módosító javaslatról lesz szó, s mind a hármat én nyújtottam be.
A 12. számú módosító javaslat a törvényjavaslat 2. § (3) bekezdését egy e) ponttal egészíti ki, amely így szól, hogy "...az választhatja az egyszerűsített vállalkozási adót, akinek nincs köztartozása, és arról a bejelentkezéskor nyilatkozatot tesz". Én úgy gondolom, hogy ezt a módosító javaslatomat különösképpen nem szükséges indokolni. Teljesen megdöbbentő lenne az, hogy egy ilyen kedvező adózást olyan adóalanyok válasszanak, akik egyébként köztartozással, akár adó- vagy járuléktartozással rendelkeznek, annak mértékétől függetlenül. Amikor egy vállalkozó pályázik például állami forrásokra - Széchenyi-terv vagy más, egyéb pályázatokra is -, akkor alapfeltétel az, hogy köztartozással nem szabad, hogy rendelkezzen, és nem hogy erről nyilatkozatot tesz, hanem erről igazolást is kell mondjuk a pályázata mellé csatolnia.
Úgy gondolom, hogy ez az evázási lehetőség sokkal nagyobb lehetőséget teremt adott esetben egy-egy vállalkozás számára forrásmegtakarításra, tehát nyilvánvaló, hogy azok, akik egyébként az állammal szemben tiszteletlenül viselkednek, hogy így mondjam, tehát tartozást halmoznak föl, legyen annak egyébként bármi oka, nem szabad, hogy ezt az adózási formát válasszák. Nem megdöbbentő módon a kormány támogatja ezt a módosító javaslatot, aminek természetesen mi nagyon örülünk, de úgy véljük, hogy ez a feltétel, hogy egy vállalkozó ne legyen köztartozó, alapkövetelmény kell hogy legyen ahhoz, hogy ezt a kedvező adózási formát válassza.
Nem tudunk azonban egyetérteni azzal, hogy ezt a köztartozást úgy is el lehet intézni, ha a vállalkozó időközben, majd a törvény kihirdetését követően, az APEH-ot megrohamozva december 20-ig be fogja szerezni az igazolást arra, hogy részletfizetési kedvezményt kapott a köztartozására. Gondoljuk csak el, hogy kihirdetődik a törvény november 15-ig, és december 20-ig kell bejelentkezni. Alig lesz rá 30 napja, hogy az adózó beszerezze az APEH-tól azokat a dokumentumokat majd, amivel ő tudja igazolni, hogy köztartozása van, de hivatalos igazolása is van arról, hogy ő azt részletekben fogja megfizetni. Tehát én úgy vélem, hogy ezt a módosítást - ezt egyébként sajtóból szedtem, nincs a módosító javaslatok között - semmiképpen nem lehetne támogatni, hiszen az eredeti cél csorbulna.
A másik módosító javaslat, amelyről szó van, a 13-as, amely kiterjesztené az egyszerűsített vállalkozási adó választási lehetőségét a kereskedelmi tevékenységet és a vendéglátó-ipari szolgáltatást végzők esetében a 30 millió forintos árbevételi határra. Mi úgy véljük, hogy ez az adózási forma a 15 millió forinttal sem a kereskedőknek, sem a vendéglátósoknak nem kedvez, sőt egyszerűen kizárja őket ebből a lehetőségből. Éppen ezért ezt a módosító javaslatot azért terjesztettük az Országgyűlés elé, hogy lehetőséget adjunk annak a több tízezer kereskedőnek és vendéglátósnak is, hogy az árbevételi korlát emelésével, 30 millióra, duplájára történő emelésével megengedjük azt, hogy ők is választhassák ezt az adózási formát, mert ahogy az előttem szóló Farkas képviselőtársam is elmondta, bizony így a kereskedők ezt nem tudják elfogadni, bár ő egy más aspektusról beszélt ebben a vonatkozásban.
A 18. számú módosító javaslat pedig a szolgáltatást végzőkre vezetne be egy korlátozást, amely kimondja, hogy abban az esetben, ha kizárólag szolgáltatást végző adóalany összesen vagy egyszeri alkalommal 100 ezer forintot meghaladó értékben számlát bocsát ki, a mögött a jogügylet mögött egy okiratnak kell lenni. Ez természetesen egy szerződés lenne. Képzeljük csak el, hogy a 15 millió forintos evahatárba tartozó vállalkozóknak milyen lehetőségük fog majd megnyílni arra vonatkozóan, hogy kizárólag csak számlát adjanak ki majd a leendő ügyfeleik számára, és nem kell nekik bizonyítani azt, hogy mögötte ténylegesen elvégzett szolgáltatás van.
Elég egy számlatömb, elég egyetlenegy számlasorszám, ráírni, hogy 15 millió forintos szolgáltatás; mondjuk Burány Sándornak politikai szolgáltatás 12 millió forint plusz áfa, én át fogom adni, ő ezt be fogja könyvelni az MSZP könyvelésébe, a 3 millió forintot vissza fogja igényelni, és nem kell bizonyítanom nekem, hogy a politikai szolgáltatást 15 millió forint értékben elvégeztem. Ez a módosító javaslat azt szolgálná, hogy nekünk szerződést kellene arról kötni, hogy ő megfogadja az én tanácsaimat, és nekem igazolnom kellene, hogy ezt a szolgáltatást én elvégeztem. Ezt sajnos nem támogatja a kormányzat. Én figyelmükbe ajánlom, hogy ezt a módosító javaslatot is támogassák.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť