HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum is örömmel üdvözli, hogy a régi hagyomány újra életre kelt, és megindultak fontos, nemzetünk érdekeit érintő kérdésekben a négypárti egyeztetések. Ha ezek az egyeztetések egy kicsit korábban kezdődtek volna, korábban indulnak, akkor elejét vehettük volna olyan vitáknak, amelyek senkinek sem használtak.
A miniszterelnök úr azt mondta, hogy Magyarország kezd fölértékelődni; hála istennek, ezt örömmel nyugtázzuk, és az új kihívásoknak meg kell felelnünk. A kormány felelőssége kettős, hiszen egyfelől képviseli a magyar nemzetet, a Magyar Köztársaságot nemzetközi fórumokon, egyeztetéseken, NATO-ban, EU-csatlakozási tárgyalásokon, de van felelőssége abban is, hogy az eredményesség belpolitikai feltételeit megteremtse. Az a hang, amelyet most a miniszterelnök úr választott és megütött, amivel ezt az egész kérdést kezelte, üdvözlendő. Abban bízunk, hogy példaként fog működni az ön felszólalása, és kormányának minden tagja hasonló hangot megütve fog belpolitikai kérdésekben megszólalni és hozzászólni. A nemzet érdeke ezt alapvetően megkívánja.
Nemzetközi fórumokon, sajtóban, ha a Magyar Köztársaságot támadás éri, akkor a magyar kormány kötelessége - mint minden magyar állampolgár képviselője -, hogy ezeket a támadásokat visszaverje, még akkor is, ha jelenleg ellenzéki, volt kormánypárti erőket céloznak és érintenek ezek a támadások, mert Magyarország egy és oszthatatlan, és mindannyiunkért ki kell állni. A nemzetközi helyzetben való részvételünk, a nemzetközi körülmények között való eredményes részvételünk alapvető feltétele, hogy a belpolitikai egység, a belpolitikai összefogás, az egyetértés legyen meg, és ebben a kormánynak kiemelt feladata van.
Egyébként a négypárti egyeztetésen a múlt hét végén hosszas tájékoztatást kaptunk a NATO-bővítésről. A Magyar Demokrata Fórum, mint aki régóta szorgalmazta, örömmel üdvözli, hogy szomszédos országaink is a NATO tagországai közé léphetnek. Ennek biztonságpolitikai okain kívül szerintünk fontos az is, hogy Szlovákiában és Romániában, Erdélyben élő magyar honfitársaink helyzete a csatlakozást követően, ha áttételesen is, de bizonyosan javulhat.
Tájékoztatást kaptunk arról, hogy a 30 milliárd forint felajánlás négy évre elosztva a honvédelmi költségvetésben kerül felhasználásra, de ha a kormányzat nem figyel oda, és ha előre nem tervezzük a NATO-felkérésekből adódó költségvetési kiadásainkat, akkor ez a 30 milliárd forint kevésnek bizonyulhat ahhoz, hogy a parlamenti pártok által elfogadott és támogatott haderő-fejlesztési reform tízesztendős programja teljesüljön, hogy vállalásainkat teljesíteni tudjuk.
Bízom abban, hogy ez a mai hozzászólás nemcsak a világ biztonságpolitikájában jelent egy új korszakot, hanem a magyar belpolitikában is egy új korszakot nyithat, és az elkövetkezendő esztendőkben, hiszen különös kényszer ez számunkra, szükségszerűség az uniós csatlakozás vonatkozásában is, hogy a nemzetet érintő nagy és komoly kérdésekben konszenzusra jussunk, hogy tudjunk túllépni kicsinyes érdekeinken, pártpolitikai érdekeinken, és egy dolog lebegjen a szemünk előtt: a nemzet érdekei. Ha ezt így tesszük, akkor ez az évezred a nemzet számára sikeres lehet, talán sikeresebb, mint amit a hátunk mögött hagytunk.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok és az MDF soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť