DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársam egy olyan, nagyon fontos témára hívta fel a figyelmet, ami egyébként a jelenlegi, változóban lévő agrárpolitikának egyik sarkalatos pontja, különös tekintettel a vidékfejlesztés, illetve a részfoglalkoztatás területeire. Mint képviselőtársam is tudja, az Európai Unió jogszabályainak átvétele, az úgynevezett jogharmonizáció, versenyképességünk növelése és maga a vidékfejlesztési politika szükségessé teszi, hogy a termelők az elégtelen szervezettségükből adódó hátrányokat csökkenthessék.
(11.50)
Ennek érdekében, azt hiszem, hogy azok az intézkedések, amelyek történtek - és erről pillanatokon belül szólok részletesen is - csak termékpályás rendszerben érhetők el, képzelhetők el, hiszen egyrészt a technológiai, piaci, de nem egy esetben a fogyasztói szokások is ezt követelik, pláne, hogyha még ide vesszük a kiemelten megjelent élelmiszer-biztonsági szempontokat is.
Természetesen a tárcának nem feladata, hogy beleszóljon a termelők szabad szerveződéseibe, de ezeket mindenképpen ösztönözheti. Ennek érdekében a termékekre szakosodott együttműködések támogatása jegyében a termelői csoportokról szóló 85/2002. FVM-rendelet gyakorlatilag lehetővé teszi immár, hogy mindenütt növekedjék a termelői érdekű nagykereskedelem és élelmiszeripar súlya.
Mint képviselőtársam is tudja, mind a tészek, mind a termelői csoportok többségükben beszerző-értékesítő szövetkezetek formájában működnek, amelyek egyébként az EU szabályainak megfelelően, állami elismerést követően válnak jogosulttá az EU-támogatásokra is. Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy az Európai Unió a termelői támogatások döntő hányadát egyébként a termelői szervezeteken keresztül biztosítja, nagyon minimális, nagyon kevés az úgynevezett egyéni támogatások lehetősége.
Képviselő úr, a 2002-es évhez képest jelentősen növekednek az e célra fordított források, így a termelői szolgáltatások fejlesztésére mintegy 4 milliárd forintot szándékozik a kormány a 2003. évi nemzeti agrártámogatásokból e célra (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) fordítani, ezen túlmenően pedig 1,8 milliárd forint jut a SAPARD-támogatásból ugyanerre a célra; mindösszesen 6,8. (Sic!)
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť