DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Hazánk egyes területeit már évtizedek óta különböző mértékű aszály sújtja, és egyes régiókban már harmadik éve különösen nagy ez a kártétel, ez az elemi csapás. Az aszálykárok okozta termelés-, illetve az ennek következtében fellépő árbevétel-kiesés komoly gondokat okoz a gazdálkodók számára. Ez az egyik oka annak, hogy a mezőgazdasági termelők adósságállománya az elmúlt négy esztendőben rohamosan növekedett, majdnem megduplázódott. Sajnos, a károk megtérítése az elmúlt négy évben nem nagyon történt meg, mondhatnám abszolút nem, hisz a költségvetési törvények tárgyalásánál erre vonatkozó katasztrófaalap egyik évben sem jött létre.
Az idei évben a képviselő úr által megjelölt területek - Kelet-Magyarország, az észak-magyarországi régió, Hajdú megye kivételével, és természetesen más déli megyék is - nagyon jelentős csapadékhiányban szenvedtek. Az elmúlt napokban lehullott csapadék a kalászosokban keletkezett károkat már csak rendkívül kis mértékben tudta enyhíteni. Amennyiben számszerűsítjük a lehullott csapadék mennyiségét, úgy valóban megállapítható, hogy az észak-magyarországi részen a csapadékhiány a sokéves átlaghoz viszonyítva csaknem 120 milliméter, ami rendkívül negatív mérleget mutat, és a lehullott csapadék eloszlása is nagyon kedvezőtlen. Kelet-Magyarország viszonylatában az észak-alföldi térségben is 80-180 milliméter között változott, a Dél-Alföldön 60-140 milliméter közötti csapadékhiányt mértek az idén.
A fent említett okok miatt az előző évek átlagához képest a talajvízszint is jelentősen csökkent. Az aszálykárok öntözéssel csökkenthetők lennének, azonban az ország szántóterületének jelenleg elvileg is csak 5 százaléka öntözhető, az öntözési lehetőségeket azonban a gazdálkodók különböző okok miatt nem tudják kihasználni; e területen is csak 50 százalékban történik öntözés, így az aszály részbeni kivédésére csak az okszerű talajművelés és a szárazságtűrő fajták használata biztosít lehetőséget.
A kormány érzékeli és tudja a gazdálkodókat sújtó aszály okozta nehézségeket. Ahhoz, hogy a mezőgazdasági termelők kárainak enyhítéséről a kormány döntést hozzon, a károk tételes és pontos felmérése szükséges. Az aszálykárok felméréséről intézkedtem. A gazdálkodóknak is el kell végezniük saját helyzetértékelésüket és a falugazdász-hálózaton keresztül be kell jelenteniük a káraikat. A károk összesítését a területileg illetékes megyei földművelésügyi hivatalok fogják elvégezni. A kárenyhítés mértékéről és nagyságáról a kalászos gabonák betakarítását követően, a tényleges károk, valamint a rendelkezésre álló források ismeretében dönthet a kormány.
Köszönöm a figyelmet, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť