DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR, az SZDSZ képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Köszönöm szépen a szót. Engedjék meg, hogy néhány szóban én is hozzászóljak az előterjesztéshez. Azért is bocsátom előre, hogy néhány szóban, mert képviselőtársaim elég alaposan elemezték már az előttünk lévő törvényjavaslatot, és azt gondolom, pró és kontra elhangoztak már olyan érvek, amelyekhez én néhányat még hozzá tudok tenni, de nem szeretném elmondani azokat, amelyek már elhangoztak, hiszen ismerjük egymás álláspontját, nem először beszélünk erről a kérdésről.
(16.30)
Az ítélőtáblák és a fellebbviteli ügyészi szervek székhelyének és illetékességi területének megállapításáról szóló törvényjavaslatot - szeretném elöljáróban leszögezni - a Szabad Demokraták Szövetsége támogatja. Támogatjuk, ahogy rajtunk kívül sokan mások is támogatják. Mert szeretném ez úton is elmondani itt, a parlamentben azt, hogy nemcsak a pártok közötti vitáról van szó - ahogy ez talán itt a szónokok felszólalásából kiderült -, hanem az ítélőtáblák felállításáról szóló javaslatot annak idején szakmai vita is megelőzte. Bizony tudni kell - ezt elsősorban az ellenzéki képviselőtársaimnak mondom -, hogy jelen pillanatban a jogászi szakma jelentős része mögötte van ennek a javaslatnak. Mint ahogy egyébként az alkotmányügyi bizottság ülésén kiderült, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, amely az egyik legfontosabb szerve egyébként ma Magyarországon az igazságszolgáltatásnak, egyhangúlag támogatja az előttünk lévő törvényjavaslatot.
A Bírói Egyesület jelen lévő képviselője is kifejtette, hogy támogatja a javaslatot, a megjelent állampolgári jogok biztosa is kifejtette, hogy helyesnek tartja ezt a javaslatot. Azzal tehát őszintén szembe kell nézni, tisztelt képviselőtársaim, hogy - viták ide, viták oda, különböző álláspontok megjelennek itt és ott - úgy tűnik, az idő megérlelte a már akkor, 1997-ben is szerintem egyébként helyes és előremutató javaslatot, és mára széles körű konszenzus alakult ki ekörül, s innen kell néznünk az előttünk lévő javaslatot.
Azt gondolom, a jogászi berkekben kialakult konszenzus mindenképpen arra kell hogy ösztökéljen bennünket, hogy ezt a javaslatot támogassuk, tegyük magunkévá, álljunk mögé, és segítsük abban, hogy az igazságszolgáltatás Magyarországon még magasabb színvonalon tudja ellátni a munkáját. Mert a javaslatnak egyébként ez a lényege. Annak idején az ítélőtáblák felállítása mögött is elsősorban praktikus és gyakorlati szándék húzódott meg. Ez a szándék az volt, hogy szembe kellett nézni azzal, hogy a magyar bírósági rendszer, bírósági struktúra egyszerűen nem tudja ellátni olyan szinten és olyan módon a rá zúduló feladatokat, amilyen módon azt joggal elvárnánk mi is, akik a parlamentben ülünk, de elsősorban azok, akik a mindennapjaikban különböző ügyek révén kapcsolatba kerülnek az igazságszolgáltatással.
Egészen drámai elmaradások, ügyhátralékok jelentek meg a magyar bíróságok munkájában - képviselőtársaim a nemzetközi figyelmeztetések kapcsán erre szoktak utalni, hogy bizony erre már nemzetközi kritikákat is kaptunk -, amivel a Magyar Országgyűlésnek foglalkoznia kell, és szembe kell néznie ezzel a helyzettel. Az ítélőtáblák felállításáról szóló javaslat annak idején tehát abból az igényből született meg, hogy a rettenetesen nagy mennyiségű ügyhátralékot, a bírósági rendszernek szinte már működésképtelenséggel fenyegető fennakadásait próbáljuk valamilyen módon orvosolni, próbáljuk megállítani ezt a folyamatot, próbáljunk valóban reformot előkészíteni az igazságszolgáltatás területén.
Ebben a Házban ma már elhangzott - Avarkeszi Dezső képviselőtársam emlékeztetett rá -, hogyan akadt meg a reform az előző ciklusban a Fidesz-kormányzat tevékenysége alatt. De nemcsak megakadt a reform, hanem - zárójelben erre is emlékeztetnék - a reform megállítása mellett az előző ciklusnak sajnos az is hozadéka volt, hogy elég durva támadást intéztek a bíróságok ellen, csakúgy, mint a rendszerváltás alapjai és a jogállamiság ellen is, mint tudjuk, számtalan tekintetben. Erre a parlament működése vagy a média kérdése - amiket szeretnék kiemelni - elég plasztikus példát jelent, de ha már ma a bíróságokról beszélünk, akkor érdemes emlékeznünk arra, hogy a bíróságok függetlensége ellen is támadás indult az Orbán-kormány hivatali ideje alatt, méghozzá költségvetési oldalról.
Azt gondolom, tisztelt képviselőtársaim, hogy a mostani javaslat mögött meghúzódó szándék, nevezetesen az, hogy a megállított reformot újra megerősítve, elindítva stabilizáljuk a bíróságok függetlenségét, és jobb minőségű, a polgárok érdekeit hatékonyabban szolgáló igazságszolgáltatást alakítsunk ki Magyarországon, mindannyiunk érdeke. Még egyszer nem fordulhat elő ebben az országban, hogy olyan kormány kerül hatalomra, amely megtámadja a független igazságszolgáltatást, amely nem veszi komolyan a bírói függetlenséget, amely a jogállam alapértékeivel fordul szembe. Ez a javaslat azzal az igénnyel is született, hogy tegye világossá, mi úgy kívánjuk stabilizálni a bírói függetlenséget, úgy szeretnénk megerősíteni a bíróságokat, úgy kívánjuk szolgálni az állampolgárok érdekeit, hogy az ügyeiket belátható határidőn belül, rendesen és tisztességesen bírálják el, hogy a reformot folytatjuk, és az ítélőtáblák felállításával a bírói szervezetet, ha úgy tetszik, egy kis levegőhöz juttatjuk azzal, hogy magasabb színvonalú ítélkezést és munkát teszünk lehetővé. Ez a szándék, képviselőtársaim, azt gondolom, mindenképpen megéri azt, hogy támogassák.
Ezért azt szeretném kérni a tisztelt Házban a kormánypárti képviselőkön túl - hiszen tudom, hogy az ő támogatásuk ott van a javaslat mögött -, hogy mindenki, aki elkötelezett az iránt, hogy a magyar bírói rendszer és az igazságszolgáltatás fejlődjön, ellenzéki oldalról is támogassa ezt a javaslatot.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť