DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Isépy Tamás képviselőtársunk azzal kezdte a vezérszónoklatát, hogy újat már nem lehet elmondani ebben a témában. Engem azért néhány dologgal meg tudott lepni, az egyik az, hogy elismerte, hogy szándékosan fogadtak el egy alkotmányellenes törvényt. Mi persze ezt tudtuk, csak eddig a Fidesz mindig tagadta a különböző szándékos alkotmánysértéseket.
Ugyancsak újdonság volt a megoldási javaslat. Ha kiderül egy törvényről, hogy alkotmányellenes, Isépy képviselőtársunk szerint mi a megoldás? Nem az alkotmányellenes törvényen kell változtatni, hanem az alkotmányt kell hozzáigazítani. Azért az eddigi kormányoknak, illetve kormánypárti többségnek ez a megoldás nem jutott eszébe, lehetett volna mind a három ciklusban hasonló megoldást találni.
A másik kérdés, amivel foglalkozni szeretnék, a fideszes győri és debreceni képviselők érdekes viselkedése: négyévente jut eszükbe, hogy az ő városukban bizony létre lehetne hozni új ítélőtáblát. Emlékezzünk vissza rá, hogy '98 őszén az egyik képviselőtársunk felolvasta itt, a parlamentben, hogy milyen cikk jelent meg egy debreceni újságban. Szinte befejezett tényként közölték akkor Kósa Lajosék, hogy az ő javaslatukra '99. január 1-jétől Debrecenben is lesz majd ítélőtábla, aztán négy éven keresztül semmit sem tettek ebben az ügyben, sőt mindig megszavazták azokat a törvényjavaslatokat, amelyek lehetetlenné tették, hogy az ítélőtáblák létrejöjjenek '99-ben, 2000-ben, 2001-ben. Majd 2003-ban csak Budapesten jött volna létre, akkor önök nem kezdeményezték, hogy az önök városában is legyen, és most hirtelen megint megtudjuk azt, hogy minden készen áll arra, hogy január 1-jétől az önök városában is legyen ítélőtábla. Én kérem, hogy szavazzák meg ezt, és 2005-ben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) felállhat majd a két új ítélőtábla is.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť