DR. LENTNER CSABA

Full text search

DR. LENTNER CSABA
DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Magyar Agrárkamara '94. év végén alakult meg, elnökét az akkori miniszterelnök, Horn Gyula úr nevezte ki. Az agrárkamarának mint köztestületnek elsődleges feladata az agrárgazdálkodók érdekeinek védelme és a tevékenységükhöz kapcsolódó hatósági feladatok ellátása. Ezeket a feladatköröket a minisztérium folyamatosan adta át az agrárkamarának, a feladatok céljához és nagyságához rendelt támogatásokkal és eszközökkel segítette a kamara működését: így 1995 és '98 időszakában a kamara informatikai rendszerének kiépítéséhez és fejlesztéséhez 80 millió forint költségvetési forrást és 300 ezer ECU Phare-segélyt biztosított, a gazdajegyzői hálózat működtetéséhez az FVM részére adatok szolgáltatására pedig összesen 2,4 milliárd forint összeget adott át. A minisztérium a juttatásokat rendre átutalta, viszont az agrárkamara az FVM elvárásai szerinti informatikai rendszerének kialakítását és az adatszolgáltatást nem teljesítette.
A 80 millió forint minisztériumi forrás átutalása két 40 millió forintos részletben történt, annak ellenére, hogy a minisztérium szakmai főosztályai ezt határozottan ellenezték. A Magyar Agrárkamara a mai napig sem számolt el tételesen sem a 80 millió forinttal, sem a többi átutalt összeg felhasználásával.
Megállapítható, hogy az agrárkamara részére történt átutalások szakmai szempontból nem megalapozottak, politikai döntés eredményeként kerültek végrehajtásra. Súlyosbítja a feltárt visszásságok megítélését, hogy az agrárkamara az informatikai rendszerének kialakítását és fejlesztését más forrásokból is finanszírozta, így a Pénzügyminisztériumtól, a Hitelbanktól és az Ipari Minisztériumtól is kapott forrásokat. A támogatások egy része azonban feltehetően nem a meghatározott cél érdekében került felhasználásra, mivel az agrárkamara '97. év végén még szinte ugyanott tartott informatikai rendszerének kiépítésében, mint három évvel korábban, 1995. év elején.
A Phare-pénzekből vásárolt informatikai eszközök nyilvántartása, leltározása, selejtezése, az átadások dokumentálása a mai napig sincs rendben sem az agrárkamaránál, sem a minisztérium főosztályain, illetve a minisztérium gazdasági hivatalánál.
Kérdésem a miniszter úrhoz:
A folyamatosan elkövetett szabálytalanságok ismeretében milyen intézkedéseket tervez a Földművelésügyi Minisztérium? Kezdeményezi-e a miniszter úr az agrárkamara elnökének és a számítógép-beszerzésekben érintett kamarai vezetőknek a törvényes felelősségre vonását?
Várom szíves válaszát. (Taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť