DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Békés megye egész közvéleményét és a rendőrség személyi állományát is mélyen megrázta Kuzma Mihály alezredes 1998. február 27-én bekövetkezett tragikus halála. Azon a szomorú pénteki napon munkahelyén lőtte agyon magát szolgálati fegyverével a megyei rendőrkapitányság szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője. Kuzma Mihályt kollégái, de az alvilág is Javert felügyelőnek hívták, hisz munkabírása, képzettsége és becsületessége valóban hasonlított Victor Hugo egyik leghíresebb művének főhőséhez.
(13.20)
Búcsúlevele így szólt: "Ha valaki bűncselekményt követ el, annak csak a neve kezdőbetűit jelentetik meg a sajtóban és a helység nevét. Én bűnt nem követtem el, szándékosan járattak le. Igaz, követtem el hibákat is, de csak a munkámnak éltem, sajnos nem a családomnak. Három évi szabadságom benn van, abból eltemethetnek".
Nemcsak bennem, hanem a közvélemény jelentős részében is akaratlanul felvetődik a kérdés: ki a felelős Kuzma Mihály haláláért? Meggyőződésem, hogy ennek kiderítése lehetetlen feladat. Abban azonban biztos vagyok, hogy nem a Békés Megyei Rendőrkapitányság vezetése, nem az alvilág és nem is a sajtó a felelős, még ha ez utóbbival kapcsolatosan az egyik napilap a konkurens, de mindig tárgyilagosan tudósító lapra nem éppen dicsérő megjegyzést tett.
A választópolgárok nap mint nap kérdezik: miért látta úgy a köztiszteletben álló, megvesztegethetetlen főtiszt, hogy nincs értelme a további küszködésnek, áldozatnak? Miért érezte úgy Kuzma Mihály, hogy Don Quijote-i az alvilággal szembeni küzdelem? A személyes válaszom nagyon egyszerű: megalázó és kétségbeejtő, ha egy megye számtalan kitüntetéssel elhalmozott főtisztje méltatlan körülmények között él és dolgozik, és eközben még a munkáját is akadályozták.
Kuzma Mihály tragikus halálának végső tanulsága, hogy haladéktalanul meg kell erősíteni a rendőrséget, beleértve természetesen a méltatlanul alacsony béreket, hisz tarthatatlan állapot, hogy egy kft.-ben költségvetési összegből adott megbízás keretében alkalmazott biztonsági őr háromszor többet keressen egy főtisztnél. Javítani és növelni kell a rendőrség teljes anyagi bázisát, létszámát és képzettségét (Dr. Toller László: Napirenden van!), és tovább kell folytatni a rendőrőrsprogramot. A felsoroltak nélkül ugyanis valóban nincs közbiztonság Magyarországon. Meggyőződésem, hogy a közbiztonság katasztrofális helyzetéért egyedül a jelenlegi kormány a felelős. Kuzma Mihály tragikus halála végső figyelmeztetés kell hogy legyen.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť