PANCZA ISTVÁN

Full text search

PANCZA ISTVÁN
PANCZA ISTVÁN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Asszony! Az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 107. § (1) bekezdése rögzítette azoknak a vagyontárgyaknak a körét, amelyek az állam tulajdonából önkormányzati tulajdonba kerültek. E törvény c) pontja alapján a lakossági szükségleteket kielégítő, a települések belterületi határain belül lévő közművek építményei, a nyomvonalas berendezések, így a gázközmű berendezési tárgyai is az önkormányzat tulajdonát képezik.
A korábbi gázszolgáltató vállalatok részvénytársasággá való átalakulásának időszakában a fentieknek megfelelően az átalakulási nyomvonalleltárban szerepelniük kellett mindazoknak a vagyontárgyaknak, amelyek a megalakítandó részvénytársaság tulajdonának részét képezik. A fent hivatkozott törvény c) pontja alapján e vagyon egy része az önkormányzatok tulajdonában lévő gázközművek berendezése, nyomvonalas vezeték. Az átalakulásra vonatkozó törvény szerint a gázszolgáltató részvénytársaság létrehozására nem kerülhetett volna sor.
A jogszabályok közötti diszharmónia következtében az 1995. évi LXX. törvény 1. § (5) bekezdése alapján az ÁPV Rt. a privatizációs eljárás során olyan önkormányzatoknak is adott át állami vagyont, amelyeknek nem volt gázközművagyonuk a gázszolgáltató részvénytársaságok létrehozásának időszakában, tehát a vagyonukat nem szerepeltette az átalakulási vagyonleltárban.
Kérdezem miniszter asszonyt:
1. A gázszolgáltató részvénytársaságok létrehozásának időszakában elkészített vagyonleltár tartalmazta-e az önkormányzati vagyont?
2. Alapítóként szerepeltek-e az önkormányzatok a részvénytársaságok megalakításában?
3. Van-e különbség a bel- és külterületi közmű tulajdonjogi helyzete között?
4. Részesültek-e az állam tulajdonából olyan önkormányzatok, amelyek vagyonában a gázszolgáltató társaság létrehozásakor nem szerepelt gázművagyon?
5. A gázközművek privatizációjával kapcsolatos jogsértések felderítése tárgyában történt-e intézkedés, és tervezik-e a jogellenesen kialakított tulajdoni helyzet rendezését?
Tisztelettel várom miniszter asszony válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť