DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló, 1996 májusában kihirdetett törvény - az elmúlt időszakot figyelembe véve bizton állíthatjuk - beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a tűzoltóság működését jelentősen javította, jobb körülmények közé kerültek a tűzoltóságok, és ezáltal javult az ország tűzbiztonsága.
A törvény adta felhatalmazás alapján kiadott kormány- és BM-rendeletek a terület teljes joganyagának megújulását, korszerűsítését eredményezték. Az önkormányzatok döntő többsége a tűzvédelem és a tűzoltóság fenntartásával kapcsolatos feladatait magas szinten látja el. Ez év január 1-jétől 30 önkéntes tűzoltóság kapott úgynevezett önálló működési területet. A hivatásos tűzoltóságoknál korábban tapasztalt elbizonytalanodás megszűnt, munkájuk színvonala javult. Feltehetjük a kérdést, akkor miért kell mégis módosítani ezt a nem oly rég megalkotott törvényt.
Tisztelt Képviselőtársaim! A törvény 44. §-át és a 47. § (6) bekezdés a) pontjának kapcsolódó részét szabályozástechnikai hiányosságok miatt az Alkotmánybíróság megsemmisítette, így nem érvényesülhetett az a jogalkotói szándék, hogy a tűzoltóság technikai fejlesztésébe a biztosítók bevonásra kerüljenek. Szeretném hangsúlyozni, hogy az Alkotmánybíróság határozatában nem az elvet tartotta alkotmányellenesnek, nem azt az elvet kifogásolta, hogy a biztosító járuljon hozzá a tűzoltóság fejlesztéséhez, hanem a szabályozási megoldást találta hiányosnak.
Az Alkotmánybíróság határozatában azt kifogásolta, hogy a törvény nem állapított meg a biztosító számára fizetési kötelezettséget, nem határozta meg a fizetés jogalapját, jogcímét, és nem tartalmazta az érintett biztosítási ágazatok körét. Feladatunk tehát az, hogy ezt a hiányosságot pótoljuk.
Szeretném még tájékoztatni képviselőtársaimat arról is, hogy számos országban jelenleg is követelmény, hazánkban pedig a második világháború előtt törvény írta elő, hogy a biztosítók bevételük meghatározott részével járuljanak hozzá a tűzoltóság technikai fejlesztéséhez. Ezt a jogi szabályozást és e szabályozás következtében ezt a gyakorlatot kívánjuk feléleszteni, ezt kívánjuk újra bevezetni. A biztosítók és a biztosítottak is egyértelműen érdekeltek ugyanis abban, hogy a tűzoltóságok hatékonyabb beavatkozásával csökkenjen a tűzkár, a korszerűbb eszközökkel gyorsabban és kevesebb járulékos kár okozásával történjék meg a tűzoltás, a műszaki mentés.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezen indokok alapján kérem önöket, hogy fogadják el ezt a törvénymódosítást. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť