DR. KELEMEN ANDRÁS

Full text search

DR. KELEMEN ANDRÁS
DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! 1996. december 3-án kérdést intéztem Lakos László, akkori földművelésügyi miniszter úrhoz "A váli föld, és akinek kenyeret ad" címmel. Kérdésemben elmondtam, hogy a váli Vajda János Tsz. felszámolása során a kárpótlási földalapból visszamaradt 320 hektárnyi, nem egy tagban levő földnek a tulajdonlása jelent égető kérdést a falu számára. Mivel más helyről is hallottam, hogy egyik földalapba sem került, vagy pedig kárpótlásból visszamaradt földekre vonatkozólag nem érvényesül az 1996. évi XXXII. törvény 11. §-át indokoló szövegben megfogalmazott törvényalkotói szándék, ezért megkérdeztem a miniszter úr elődjét arról, hogy hogyan ítéli meg a törvényben foglalt törvényalkotói szándékot, és hogy nem látja-e szükségét a törvényszöveg módosításának.
Akkor Lakos László miniszter úr azt válaszolta, hogy "a kárpótlási földárverésből visszamaradt terület semmiképpen sem tartozik a felszámolási vagyonba"; ezért - és nem ellenkező szándék miatt - ítélte szükségtelennek a csődtörvény újabb módosítását. Így a 4. § szövegének semmiféle módosítására nem került sor, és nem is került bele ez a módosítási javaslat a csődtörvény T/3407. számon közben mégis tárgyalni kezdett anyagába. Így, ami kínálkozó megoldás lett volna, hogy vagy a kormány terjeszti elő, vagy én nyújtok be egy képviselői módosító indítványt ehhez az anyaghoz, azt vonatkozó módosítás hiányában nem lehetett megtennem. Mivel a bíróság értelemszerűen a törvény szövegéből és nem annak indoklásából szokott kiindulni, és hasonló ügyekben már született kedvezőtlen bírósági döntés, elsősorban a módosítás visszaható hatályának elvetése miatt, ezért az a véleményem, hogy továbbra is alapos indokkal vetem fel a törvényszöveg módosításának szükségét.
Ezért kérdezem most államtitkár úrtól, tudna-e miniszter úr támogatni egy olyan tartalmú törvénymódosítást, amely az 1991. évi XL. törvény 4. § (3) bekezdés c) pontjában foglalt törvényalkotói szándékot egyértelművé teszi, kimondva, hogy az érvényes rendelkezést a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell. Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť