MÁDAI PÉTER

Full text search

MÁDAI PÉTER
MÁDAI PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen. Megkímélhettük volna viszonylag kevés érdeklődő képviselőtársunkat egy - bár nagyon alapos - elemzéstől, hogyha a módosító javaslatok előterjesztői múlt héten a honvédelmi bizottságban ezeket az érveket elmondják, és meghallgatják a kormány ellenérveit. De hát lelkük rajta, hogy nem voltak ott.
A következőt szeretném még mondani: a programunk szerint ma részletes vita van, és jövő héten már szavaznánk a módosítókról. Lehet, hogy tévedek, Jauernik képviselőtársam egy olyan módosító indítványról beszélt, ami valószínű, még elénk kerül. Úgy tudom, hogy a honvédelmi bizottságnak is van kapcsolódója. Tehát föltételezem, hogy ma nem fogjuk lezárni a részletes vitát. Nem örülök neki, mert jó lenne ennek a törvénynek minél hamarabb a végére jutni, de okulva az előbbiből, én nagyon-nagyon röviden indokolni szeretnék pár olyat, amit a honvédelmi bizottság megbeszélt, amivel egyetértünk, vagy nem értünk egyet a kormánnyal.
Illetlen dolog, hogy a hatodikkal kezdem, amelyik éppen egy dátum, és mondjuk, ez Póda Jenő és az én javaslatom, és ezt támogatta a kormány is és a bizottság is. Én azt gondolom, hogy ez a döntés, tehát hogy '44. december 22-e, ez két okból is támogatható. Egyik egy szimbolikus dátum, mert az ideiglenes nemzeti kormány akkor alakult. 1944 előtti sérelmekről nem igazán tudunk, tehát '39-ig visszamenni, akkor bizonyos fölösleges politikai felhangokat kevernénk bele. Ezért én azt gondolom, hogy bár szimpatikus '39, én két éve foglalkozom ezzel a témával, egyetlenegy emberrel találkoztam, de ott sem törvény szúrt ki vele, elnézést a köznapi szóért, hanem haragudott rá a főispán. Tehát ez orvosolható. Ezért én azt gondolom, hogy itt nemigen van vita.
A 10-es, Sepsey Tamás képviselőtársam javaslata, mely szerint Magyarországon a párizsi békeszerződésben megállapított határain kívülre esett... Szeretném ugyancsak ezt mondani, hogy a honvédelmi bizottságban ez komoly vitát váltott ki. Kaptunk egy magyarázatot a kormány meglévő (Sic!) képviselőitől, és éppen az én kérésemre egy vagy két héten belül a bizottság megkapja azt az anyagot, amelyik azt igazolja, hogy az úgynevezett elcsatolt országokban, tehát Szlovákiában, Romániában, Jugoszláviában és Ukrajnában ezeket a jogsérelmeket korábban orvosolták. Tehát ha most mi erre még ráteszünk, akkor lehet, hogy nagyon nagy feszültségeket okozunk. Államtitkár úr a tanú rá, hogy erre ígéretet kaptunk, hogy nagyon hamar megkapjuk.
Végül az a bizonyos inkriminált... Bocsánat, az értéknövelés; hogy inflálódott, nem inflálódott. A honvédelmi bizottság támogatott egy olyan javaslatot, hogy a volt hadiárváknál, akiknek késedelmet szenvedett a térítésük, valóban emeljük. Azonban Csépe Béla és Mészáros Béla képviselők általában akarták emelni az összeget. Ismerve, hogy ez mit jelent, ezt nem támogattuk. A hadiárváknál, azt gondolom, hogy miután valóban csúszott két évet a kifizetés, hogy 50 ezer forinttól emeljük-e 70-re, vagy nem, remélhetőleg ez még egyszer javaslatként bekerül. Nem vagyok benne biztos, hogy ezzel eredményt elérnénk.
De a legfontosabb, amiért én most szót kértem, ez a bizonyos 14. pont, Csépe Béla és Mészáros Gyula az igazolásról. A honvédelmi bizottságban azt hiszem, nem jutott többségre az álláspont, de azt is remélem, hogy többségre juthat. Tudniillik nem lehet olyan módon sérelmet sérelemre halmozni, hogy ebben ne próbáljunk lépni; és én azt gondolom, ebben a Házban akármelyik helyén ülő ember egyetért. Nem haragszanak képviselőtársaim, két nagyon rövid rész, és nem vagyok benne biztos, hogy ennek kell elfogadtatásra kerülni, de a szellemével teljesen egyetértek, ez Csépe Béla és Mészáros Gyuláé: neki fel nem róható okból nem kérte. Ez egy alapvető dolog. Akiket megkeresnek fogadóórán, tudják, hogy vannak ilyenek.
A másik: bármilyen módon bizonyítani tudja. Most ezt lehet megfogalmazni pontosabban is. Lehet úgy, mint ahogy István mondta, bocsánat, képviselőtársam, de ezt kihagyni a törvényből nem lehet. Ha ezt kihagyjuk, akkor, elnézést kérek, igazában nem csináltunk semmit.
Tehát én tulajdonképpen itt be is szeretném fejezni, mert még egyszer mondom: a bizottság kijelölt bizottság, nagyon sokat vitatkozunk ezen, és még, gondolom, fogunk. Tehát én a magam részéről azt kérem, gondolom, csatlakoznak mások is hozzám, azért ne zárjuk le ma az általános vitát, hogy még helyt adjunk a módosító javaslatoknak.
A másik, amit külön szeretnék kérni, és el fogom mondani még egyszer, ha lehetőség lesz: a bizonyítás területén adjuk meg azt a jogot, amit mi szeretnénk, mert akkor lehet, hogy forintban nem tudunk 20 ezer forinttal többet adni, de megteremtjük annak a lehetőségét, hogy tényleg azt mondják, hogy végre '90 után ez a parlament volt, amelyik megtette a kötelességét. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť