DR. FARKAS GABRIELLA

Full text search

DR. FARKAS GABRIELLA
DR. FARKAS GABRIELLA, a mezőgazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága február 26-i ülésén tárgyalta meg - szakmai érdekképviseletek bevonásával - a törvényjavaslatot. Egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartottuk azt.
A bizottság fontosnak és időszerűnek tartja a gazdasági reklámtevékenység önálló és egységes szabályozását. A vita során elhangzott vélemények alapján a magyar élelmiszer-ipari termékekre vonatkozó szabályozások tekintetében számos módosítási igény merült fel. Ezek alapján a bizottság a következő módosításra váró szabályozásokra hívja fel a figyelmet.
Először: a mezőgazdasági bizottság tagjai valamennyien fontosnak tartották, hogy a törvény ismerje el a reklámgyakorlatban az önszabályozást, mint a törvényhez igazodó, azt kiegészítő szabályozási formát. Erre két okból is szükség van. Egyrészt megelőzhetők, eleve megakadályozhatók az önszabályozás elismerésével a törvénybe ütköző reklámtevékenységek. Másodszor, sokkal könnyebb, pontosabb és egyértelműbb a felelősség megállapítása az eljárások során azért, mert az önszabályozó kódexekből egyértelműen látható, hogy melyek azok a magatartások, amelyeket maga a reklámszakma elvet.
Ezzel van összefüggésben a bizottságban megfogalmazott nagyon fontos kívánalom, mégpedig az, hogy az eljárási szabályokra vonatkozó rendelkezéseket koncepcionálisan is, szerkezetileg és tartalmilag is pontosan ki kell dolgozni. Arra kell törekedni, hogy az eljárás egységes, egyszerű és áttekinthető legyen, természetesen nem vitatva annak a fontosságát, hogy egyes eljárások más hatóságok előtt indulnak. A bizottság egyértelműen állást foglalt amellett, hogy a bírság keretösszegét konkrétan meg kell állapítani. Pontosan meghatározott szankcióval fenyegetettnek kell lenni az egyes törvénysértő magatartásoknak.
Nagyon fontosnak tartja a mezőgazdasági bizottság azt, hogy az ökológiai szempontok szigorú szabályok szerint érvényesüljenek.
Itt arra gondolunk, hogy a reklámtevékenységnél a tájvédelemre, a természetvédelemre, a környezeti szempontokra is mindig figyelemmel kell lenni. Egyébként ez is lehet az önszabályozás egyik kérdése.
Az ingyenes mintaadás tilalmával kapcsolatban a mezőgazdasági bizottságban elég részletes vita során született meg egy olyan álláspont, amely szerint a szeszesitalok egyetlen kategóriába sorolása és nem különválasztása égetett és nem égetett szeszes italokra nem szerencsés. Az égetett szeszes italokra, valamint a sörre és a borra vonatkozó reklámtevékenység szabályozását szét kell választani, mert ha ez nem történik meg, akkor például lehetetlen egy sörfesztivál vagy - például borvidékeken szüreti napok keretében - egy borkóstoló megrendezése. Itt természetesen - szigorúan igazodva a törvény egyébként helyes szabályaihoz - meg kell határozni, hogy mely életkoron felül - magyarul kizárólag felnőttek részére - lehet ezt a tevékenységet engedélyezni.
Ezek voltak tehát a mezőgazdasági bizottságban megállapított hiányosságok. A bizottság szerint ezeknek a módosítása szükséges, egyébként általános vitára alkalmasnak tartjuk és ajánljuk a törvényt.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť