SOÓS KÁROLY ATTILA

Full text search

SOÓS KÁROLY ATTILA
SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Úgy gondolom, Varga Mihály mindannyiunk számára fontos kérdéseket vetett fel. Valóban sajnálatos - anélkül, hogy új lenne, vagy ehhez a mai kormánykoalícióhoz lenne köthető az -, hogy sok a vállalkozások adminisztrációs terhe. Azt hiszem, ezt a komoly témát kár volt olyan viccel fűszereznie Varga képviselő úrnak, hogy 2x3 méteres szobában átlagosan százan tartózkodnak. (Dr. Orosz István: Akkor, ha nincs teteje a háznak.) Azt hiszem, hogy ez nem kifejezetten lehetséges.
A dolog valóban komoly... (Közbeszólások az ellenzék padsoraiból: Így van!) Rá szeretnék mutatni arra, hogy az ipari és kereskedelmi miniszter elnöklete alatt működő vállalkozásfejlesztési tanács kezdeményezésére a kormány foglalkozik az úgynevezett egyablakos vállalatregisztrációs rendszer bevezetésének lehetőségével; ezt tanulmányozza, és hozzákezdenek a kidolgozásához. A külföldi tapasztalatok mutatják, hogy ezt mennyire nehéz megvalósítani. Franciaországban - amely közismerten elég jó adminisztrációval rendelkezik - 101 jogszabályt kellett ehhez módosítani, és a lehetőség megteremtése négy évig tartott. A francia szakértők szerint a magyar jogrendszer bonyolultsága valamilyen kisebb mértékű, mint a franciáé, és így gyorsabban, de nem azonnal lehet ezt megvalósítani. A munka folyik, remélem, hogy hamarosan kialakítható egy ilyen rendszer.
Egyébként azt is meg kell mondani, hogy ez az Alkotmánybíróság által támasztott személyiségijog-védelmi követelmények szempontjából sem problémamentes, hiszen ha egy helyen lehet elintézni egy egyablakos rendszerben egy vállalkozás regisztrációját, az azt jelenti, hogy ugyanarra a papírra fel kell írni a taj-számot és az adószámot is. Nem tudom, hogy például ezt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) hogyan lehet majd megoldani. Remélem, hogy a megoldás hamarosan megszületik. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť