HORN GYULA

Full text search

HORN GYULA
HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném megköszönni a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége parlamenti frakciójának azt, hogy higgadtan és kiegyensúlyozottan kezeli mindazt a kérdést, amiről szólt. (Dr. Torgyán József: Ők igen, csak a lakosság nem!)
Képviselő Úr! (Dr. Torgyán Józsefhez.) Azért a politikai kultúrának vannak alapkövetelményei. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Én végighallgattam önt figyelmesen... (Taps a kormánypártok soraiban.), csak hadd reagáljak röviden azokra a konkrét dolgokra, amelyeket ön, önök, tisztelt parlamenti képviselők felvetettek.
Torgyán úr azt vetette föl, hogy hazugsággal vádolom a kisgazdákat. Egyetlen ügy kapcsán említettem ezt meg, hogy egy kisgazda parlamenti képviselő a tüntetők előtt a következőt mondta: "Harminc parlamenti képviselő, téeszelnök azon dolgozik az Országgyűlésben, hogy térdre kényszerítse a parasztságot." Ez hazugság! (Közbekiáltások a kormánypárti padsorokból: Így van. - Taps a kormánypárti padsorokban.) Ezt az önök képviselője mondta, izgatva az embereket. (Dr. Torgyán József: Izgatva? - Zaj, közbeszólások a jobb oldalon.)
A második: nagyon szeretném, hogyha nem csúsztatnának képviselőtársaim és Torgyán József. (Zaj.) Én azokról a kistermelőkről beszéltem, azoknak a jogos igényeiről, akiknek az igényeit a tárgyalócsoportunk több menetben, maximálisan elfogadta, és kielégítette anélkül, hogy az elvekben és a követelmények érvényesítésében meghátráltunk volna. Úgyhogy nagyon szeretném, Torgyán József, hogy ne csúsztatásokat használjanak! (Zaj.)
Egyébként én már hallottam öntől ebben a házban azt is, hogy minden problémát azonnal meg kell oldani. Képviselőtársaim, ha ilyen kormány vagy ilyen képviselő lesz, le a kalappal előtte! Én kisgazda minisztertől eddig csak egyet tapasztaltam: amikor tízezer forinttal jutalmazta azokat, akik a teheneket kivágták. Ez volt az egyetlen konkrétum. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Ami a KDNP vezetőinek felszólalását illeti... (Közbekiáltások az ellenzéki padsorokból.), a következőt mondotta a Postabank ügye kapcsán: az emberek elvesztették a bizalmukat a Postabank, a pénzintézet és a kormány iránt. Nos, három nap alatt helyreállt a bizalom a Postabank iránt - ezek szerint a kormány iránt is teljes a bizalom, képviselőtársaim. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.)
Egyébként ezek után arra vagyok kíváncsi, Géczi úr... (Közbekiáltások: Giczy!) - bocsánat, mindig keverem őket, pedig óriási különbség van közöttük. (Derültség. - Zaj.) Egy napon nem lehet említeni Géczi és Giczy urakat! (Taps, közbeszólások, derültség.) Szeretném tudni, tisztelt Giczy képviselő úr, hogy amikor a KDNP kormányzott, mit tett a mezőgazdasági kistermelők érdekében. Egyáltalán felemelte-e a szavát? Ne most, majd egyszer válaszoljon! (Derültség.)
Amit az MDNP-s képviselőtársam mondott - Szabó Iván feltehetően nem tudta követni az eseményeket bokros teendői miatt. Hadd jegyezzem meg, képviselő úr: Medgyessy Péter nyilatkozata, de nemcsak az övé, hanem Akar Lászlóé is, nemcsak a kormánnyal egyeztetett volt, hanem egyértelműen kifejezte a kormány álláspontját. (Dr. Szabó Iván és Dr. Kutrucz Katalin: Még rosszabb!) És hozzá szeretném tenni minden önámítás szándéka nélkül, hogy a kormány mindvégig konzultált a Postabankkal is, kezeltük az ügyet, és nem kis szerepe volt ennek is abban, hogy lényegében három nap alatt lecsengett a dolog.
Kádár Béla képviselőtársam felszólalásain általában meglepődöm, mert őt szakembernek és jó szakembernek tartom; és ezért is megdöbbentően olvastam az egyik cikkében azt, hogy Magyarország az elmúlt két év alatt valamennyi volt KGST-tagállam mögé szorult.
Ezek után azon sem csodálkozom, hogy ilyeneket mond: ez a kormány a beváltatlan ígéretek tömegét tette, megígért 8-9 százalékos inflációt - nem tudom, mire alapozza ezt; hogy célunk elérjük-e - természetesen! - és így tovább. (Zaj.) Úgyhogy nagyon kérem, fontolja meg képviselő úr, hogy mit mond, mert adunk az ön szavára - ez a kérésem. Köszönöm, elnök úr. (Nagy taps a kormánypártok soraiban.)
(16.00)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť