PÓDA JENŐ

Full text search

PÓDA JENŐ
PÓDA JENŐ (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A modern civilizáció veszélyes üzem. Nap mint nap látjuk, halljuk a hírekben azokat a katasztrófahelyzeteket, amelyek nemcsak a hírekben, hanem bizony velünk is előfordulhatnak. Magyarországon súlyos problémák vannak ezeknek a helyzeteknek a kezelésével kapcsolatban.
Legjobb lenne persze megelőzni és elkerülni az ilyen katasztrófákat, de nyilvánvaló, hogy minden igyekezetünk, minden ráfordított pénz és jogszabályi óvintézkedés ellenére nem lehetséges a 100 százalékos védelem. Ha tehát el kell fogadnunk és együtt kell élnünk katasztrófák kialakulásának a lehetőségével, akkor a kérdés igazából az, hogyan lehet ezeknek a hatását minimalizálni, hogyan lehet az állampolgárok testi épségét és vagyonát megőrizni, és mindenekelőtt hogyan lehet azoknak az embereknek a testi épségét megőrizni, akik először vonulnak ki egy katasztrófahelyzethez; akiknek meg kell állapítani, hogy mi történt ott, akiknek lehetőség szerint azonnal és precízen el kell hárítaniuk a károkat. Csak hogy mennyire napi problémáról van szó, hadd említsem az egyik újságcikk hivatkozása alapján azt, hogy Magyarországon kéthetente történik egy olyan baleset, amelyben veszélyes anyagot szállító jármű is érintett.
1994-ben a kormányzat előkészített és beterjesztett egy törvénytervezetet, amely ezt a kérdést kezelte volna. A törvénytervezet tárgyalására azóta sem került sor. Az elmúlt ősszel az Országgyűlés honvédelmi bizottsága zárt ülés keretében részletesen foglalkozott a kérdéssel. A belügyminiszter úr ismeri ezeket a kérdéseket; válasz, illetve tájékoztatás azóta sincs.
Éppen ezért kérdezem, belügyminiszter úr, hogy foglalkozott-e a kérdéssel a kormány vagy a nemzetbiztonsági kabinet az elmúlt időben; milyen döntés született; miért nem kapunk tájékoztatást a felvetett kérdésekkel kapcsolatban; mennyi pénz, illetve milyen ütemezéssel áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kárelhárításban részt vevő szervezetek, illetve - később hosszabb távon - az állampolgárok testi épségét is meg tudjuk védeni egy esetleg kialakuló katasztrófa hatásaitól.
Köszönöm a válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť