KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! A polgári védelemről szóló 1996. évi XXXVII. törvény adott a kormánynak felhatalmazást arra, hogy rendeletben szabályozza ezeket a kérdéseket: részben az egyéni védelmi feladatokat, részben pedig az egyéni védőeszközökkel való ellátást.
A rendelet tervezete készen van, a kormány ezt hamarosan tárgyalni fogja, és itt az egyéni védőeszközökkel való ellátásra differenciáltan az alábbiakat tervezzük.
Egyrészt a mentésben részt vevő belügyi rendvédelmi szervek alkalmazásra kerülő állományát egyéni bőrvédő és légzővédő készülékekkel, eszközökkel látjuk el. Ezek az eszközök rendelkezésre állnak, korszerűsítésük folyamatban van. A polgári védelmi kötelezettség alapján tervezett polgári védelmi szervezetek, illetve az ezekben tevékenykedő mintegy 90 ezer fő eszközökkel történő ellátása differenciáltan történik, attól függően, hogy a logisztikai rendszerben éppen milyen feladatok ellátása az ő adott feladatuk.
(16.10)
Itt a meglévő eszközmennyiség ugyan rendelkezésre áll mind a bőrvédő, mind a légzésvédő készülékeket illetően, ezek jelentős része azonban elavult, felújításuk gazdaságtalan, ezek cseréjét megkezdtük; megjegyzem, nem sok eszköz áll a rendelkezésünkre 1997-ben.
A lakosság teljes egyéni védőfelszerelés-ellátását nem tervezzük, a nyolcvanas évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ez nem szükséges, illetve nem megfelelő módon kezelhető megoldás. Ugyanakkor viszont arra, hogy egy adott katasztrófahelyzetben a lakosságot kimentsük és ezt a mentendő lakosságot védőfelszereléssel lássuk el, elegendő eszköz, 50 ezer készlet áll rendelkezésre; minden valószínűség szerint ez lesz a jövő útja. A kiemelten kezelendő területen, mint például a fokozottan veszélyeztetett Paksi Atomerőmű 9 kilométeres körzetében viszont a lakosság teljes védőeszköz-ellátását tervezzük. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
A kérdés vonatkozott még a pénzügyi feltételrendszerre is. 1998-tól négyéves ütemezéssel tudjuk megteremteni azt a feltételrendszert, ami mind a mentésben résztvevők, mind a polgári védelem... (Az elnök kikapcsolja a miniszter mikrofonját.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť