DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Köztársaság kormánya és az osztrák szövetségi kormány képviselői a Mörbisch-Siegendorf összekötő út használatáról szóló egyezményt '95. augusztus 21-én írták alá. Az Országgyűlés a 26/1996. (IV. 03.) országgyűlési határozatával megerősítette az egyezményt. A megerősítésről szóló okiratok kicserélése 1996. április 25-én lezajlott, és az egyezmény a 10. cikk (1) bekezdésében foglaltakra tekintettel harminc nappal ezt követően - 1996. május 25-én - hatályba lépett.
Az összekötő út használatáról szóló egyezmény viszonosságot teremt a két fél között az út használatában, könnyítve ezzel a határ két oldalán a kishatárforgalomban részt vevő magyar, osztrák és mindazon harmadik ország állampolgárainak a mozgását, akik a két szerződő fél egyikében sem vízumkötelesek.
A szerződés felváltja az 1973 márciusában aláírt egyezményt, mely csupán az osztrák állampolgárok számára tette lehetővé az út használatát. Az út Ausztria két települését köti össze, de az út egy-egy szakaszon átvezet a Magyar Köztársaság államhatárán.
A két települést összekötő utat ezek megközelítésére, illetve főként mező- és erdőgazdálkodási tevékenység érdekében használják, de gyalogos és kerékpáros turisták számára is nyitva áll. Az út elhagyása azon a felségterületen lehetséges, ahonnan az igénybevétel kiindult. Az út idegen felségterületen fekvő része katonai célra - a 6. cikk (1) bekezdésében foglalt kivétellel - nem vehető igénybe.
A törvényjavaslatot megvitatta az Országgyűlés külügyi bizottsága, s támogatta a tervezet elfogadását. A vitában felmerült a másik szerződő fél területén található települések nevének szerződésekben történő megjelölése, használata.
A külügyi bizottság a jövőre nézve igényként fogalmazta meg, hogy kívánatos a helységnevek kétnyelvű megjelölése mindazokban az esetekben, amikor ilyen települések szerepelnek a nemzetközi szerződésben. A jelzett igényt - mellyel egyetértünk - a nemzetközi szerződések előkészítése során szükséges érvényesíteni.
A nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 1982. évi XXVII. törvényerejű rendelet 13. §-ának (1) bekezdése alapján az Országgyűlés által megerősített nemzetközi szerződéseket törvénnyel kell kihirdetni.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy a Magyar Köztársaság kormánya és az osztrák szövetségi kormány között a Mörbisch-Siegendorf összekötő út használatáról szóló, Mörbischben, 1995. augusztus 21-én aláírt egyezmény kihirdetése tárgyában benyújtott törvényjavaslatot a tisztelt Ház vitassa meg, és fogadja el. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť