DR. SURÁNYI GYÖRGY

Full text search

DR. SURÁNYI GYÖRGY
DR. SURÁNYI GYÖRGY, a Magyar Nemzeti Bank elnöke: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Igyekszem - ha lehet - még a két percet sem kihasználni, mert hét ilyen kérdésre természetesen nem lehet két perc alatt választ adni.
A fennálló törvények alapján a Magyar Nemzeti Bank a bankrendszer és az egyes bankok likviditásáért felelős. Az adott esetben a Postabank likviditása kielégítő volt, megfelelő volt. Ezt igazolja az is, hogy a jegybanknak nem kellett fedezetlen hitelt nyújtania a Postabanknak annak érdekében, hogy fizetési kötelezettségeinek eleget tegyen. Természetesen előzetesen ennek alapján nem lehetett ismeretünk, információnk arra vonatkozóan, hogy bármilyen egyéb jellegű probléma lenne a bankban. Annál is kevésbé, mert ugyancsak a fennálló törvények szerint minden bank prudenciális szabályozásáért és az ilyen szempontú vizsgálatáért az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet felelős, ennyiben nem a Magyar Nemzeti Bank feladata.
Ami konkrétan ránk tartozik: természetesen a készpénzellátás biztosítása. Hasonlóan a Postabankhoz a Magyar Nemzeti Bank is nyitva tartott pénteken, szombaton és vasárnap is annak érdekében, hogy fennakadás nélkül kielégíthető legyen a bankrendszer készpénzigénye.
Összefoglalóan azt tudom mondani: ennek a rohamnak egyik tanulsága az, hogy a magyar pénzügyi rendszer képes egy ilyen helyzetben is megfelelően működni, különleges intézkedések meghozatala nélkül a normál rendszeren belüli eszközök elégségesek arra, hogy az ilyen rendkívüli helyzetet is kezelni lehessen.
A pénzügyi rendszer egyensúlyáról, biztonságáról, pánikhelyzet megelőzéséről: azt hiszem, hogy pánikhelyzetre felkészülni nem lehet, ez teoretikus. Az Országgyűlés részére pedig természetesen a Magyar Nemzeti Bank minden évben készít beszámolót a pénzügyi rendszer és a pénzügyi egyensúly alakulásáról, ebben az évben is ezt természetesen meg fogjuk tenni.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť