KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Kérdésének felvetésében bizonyosan az az információ vezette, hogy az egészségügyi intézmények végleges finanszírozási szerződéseinek megkötésére az eddigiekben nem került sor. Ez az információ megfelel a tényeknek. Szerencsére azonban ez nem jelenti azt, hogy az egészségügyi szolgáltatók nem kapnak juttatást az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Az egészségügyi ellátási kötelezettségről és a területi finanszírozási normatívákról szóló törvény ugyanis egyértelműen rendelkezik arról, hogy a kapacitáslekötésnek megfelelő mértékben az OEP a szolgáltatókat finanszírozni köteles. A kapacitáslekötésről az OEP másodfokú határozatai határidőben, december 1-éig megszülettek, az így lekötött kapacitások tekintetében tehát minden szolgáltató nyugodt lehet, hogy az ezeken teljesített betegellátó tevékenységért a finanszírozási jogszabályokban meghatározott bevételhez hozzájut.
Ez a szabály akkor is érvényesül, és akkor is finanszírozási kötelezettséget jelent az OEP-nél, ha a részleteket tartalmazó finanszírozási szerződések nem köttetnek meg. A szerződéseket illetően azonban most sem teljesen megoldatlan a helyzet. Az OEP, látva, hogy december 31-éig az új szerződéseket nem tudta megkötni, ideiglenes szerződéseket kötött. Ezekben a korábbi részletes szabályoknak megfelelően, de az új kapacitáslekötési megállapodások alapján szerződött az intézményekkel, illetőleg meghosszabbította szerződésüket. Ezt követően megindult az új szerződések előkészítése. Az előkészítés minden részletre kiterjedő folyamata a múlt héten véget ért, és a tegnapi nappal kezdődően a végleges szerződések aláírása megkezdődött.
Mindezek alapján úgy gondolom, hogy bár a finanszírozási szerződések megkötésében az OEP határidőcsúszásban van, mégsem keletkezett törvényellenes helyzet, az intézmények hozzájutnak a finanszírozáshoz, és a jövőre nézve is folyamatosan megtesszük a szükséges lépéseket azért, hogy az intézményi gazdálkodás stabil legyen. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť