DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Igen Tisztelt Képviselőtársaim! Megpróbálnék a rendelkezésemre álló rövid idő alatt néhány gondolatot elmondani a képviselői felelősségről. Időszerűségét részben az adja, hogy az összeférhetetlenségi törvény kapcsán két országgyűlési képviselő lemondott a mandátumáról, másrészt a Ház rövidesen, néhány hónapon belül befejezi a működését; talán nem árt, hogyha néhány tanulságot le tudunk szűrni eddigi munkánkból, és az utánunk következő képviselők számára megfelelő elemózsiát tudunk adni.
Mottóul hadd idézzek a képviselői eskü szövegéből egy nagyon rövid részletet: "Munkám során választóim akaratához és megbízatásomhoz híven lelkiismeretesen járok el."
Igen tisztelt Képviselőtársaim! Két országgyűlési képviselő - mind a kettő egyéni választókerületből jutott be az Országgyűlésbe, 60-70 ezer választópolgárt képviselt ebben az Országgyűlésben - a gazdasági összeférhetetlenség kapcsán úgy gondolta, cserbenhagyja választóit, és azt a tisztséget választja, amely gazdaságilag számára bizonyára kifizetődő. Mindenkinek a döntése nyilvánvalóan egyéni - csak ez a döntés akkor következett be, amikor a törvény alapján pótválasztásokat már nem lehet tartani.
Nem lehet tartani: ez azt jelenti, hogy mind a két egyéni választókörzet az utolsó egy évre országgyűlési képviselő nélkül marad.
Mindenkire rábízom, hogy levonja a következtetést. Egyetlenegy idézettel azonban szeretnék hozzájárulni a következtetésekhez. Egyik képviselőtársunk, aki lemondott, így nyilatkozott egy újságnak: "Ám ha őszintén a szívünkre tesszük a kezünket, beláthatjuk, olyan nagyon sok mindent nem tudunk tenni a helyiekért."
Tisztelt Képviselőtársaim! Nekem nem ez a véleményem. Meggyőződésem, hogy az egyéni képviselő a helyiekért nagyon sok dolgot tud tenni, és aki felvállalja négy évre az ország egyik legmegtisztelőbb feladatát, hogy választópolgárokat képvisel ebben a parlamentben, annak ki kell tartania a mandátuma végéig, és gazdasági összeférhetetlenség során nem választhatja az állását. Az erkölcsiségre a másik oldalról is szeretnék rámutatni. A korábbi Országgyűlés elfogadott egy törvényt az erkölcsi összeférhetetlenségről. Ez az úgynevezett ügynöktörvény. Ezt a törvényt a jelenlegi Országgyűlés is megerősítette, mert nem módosította. Mégis, amikor az erkölcsi összeférhetetlenség kérdése merül fel, képviselőtársaink némelyike úgy gondolja, hogy ez az összeférhetetlenség már összeegyeztethető a lelkiismeretével, és megmarad képviselőnek.
A másik része a képviselői felelősségnek a szavazások. Nyugodt lélekkel kimondhatjuk: ez az Országgyűlés szavazógépként működik; szavazógépként, mert a lelkiismeretesség nyomokban sem lelhető fel az egyes szavazások során.
Két példát mondanék rá: a Magyar Demokrata Fórum meghirdette a rend, a biztonság és a gyarapodás hármas jelszavát; és a rend alatt azt is értette, hogy ebben az országban elsősorban az Országgyűlésnek és a kormánynak kell élen járni, hogy betartsa a jogszabályokat. Az Alkotmánybíróság kötelezte a magyar Országgyűlést, hogy ez év nyaráig alkosson törvényt a nemzetközi károk kárpótlásáról. Országgyűlési határozati javaslattervezetet nyújtott be a Magyar Demokrata Fórum, hogy a kormány ezt a törvényjavaslatot időben nyújtsa be, hogy az Országgyűlés meg tudja tárgyalni és el tudja fogadni. Kormánypárti képviselőtársaim leszavazták ezt a határozati javaslatot, hogy nincs szükség erre, a kormány eleget fog tenni a kötelezettségének. A kormány nem tett eleget a kötelezettségének: a Magyar Országgyűlés ismét alkotmánysértést fog elkövetni, mert nem tesz eleget az Alkotmánybíróság előírásának. Lelkiismeretesen járt el a kormány! Az interpellációk során igen sokszor a Ház határozatképtelen, olyan interpellációs választ fogad el, amely írásban lett megadva, de nem lett kiosztva a képviselőknek.
Ezt követően, képviselőtársaim, megint fel kell tenni a kérdést: lelkiismeretesen, az esküjükhöz híven járnak-e el a képviselők, vagy pedig politikusokhoz "méltóan" úgy szavaznak, ahogy a pártjuk diktálja?
Köszönöm szépen, elnök asszony. (Keller László: Választási kampány!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť