CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Most, amikor egyre több jelzés érkezik a kormány részéről, kutatóintézetek részéről is arra vonatkozóan, hogy a gazdaság túljutott bizonyos mélyponton, és előrehaladás remélhető, most, amikor a miniszterelnök egyre többször üzeni a társadalomnak, hogy most már nem lesz az életkörülményekben változás - mármint negatív előjelű -, ilyen körülmények között úgy gondolom, hogy nem felejtkezhetünk el az elszegényedő, az elszegényedett társadalmi rétegekről, ezeknek egyik legnagyobb gondjáról, arról, hogy az energiaszámlák fizetése milyen terhet jelent a háztartásoknak, és vannak sokan, akik nem is tudják fizetni. Ez egy olyan gond, amellyel egyelőre együtt élünk, tehát az optimista előrejelzések nyilván nem váltják ki ezt a gondot.
Hallottuk friss hírként, hogy az energiakompenzáció is egy hónapot késik. Ezzel kapcsolatban engedjék meg, hogy itt, eme napirend előtti hozzászólásomban is megjegyezzem, hogy ez egy súlyos mulasztás: az energiakompenzációt az energiaárak emelésével egyidőben kellett volna bevezetni, de nagyon lassan jött össze. Lassan jött össze, nehezen valósul meg, és az első konkrét eredmény tulajdonképpen csak szeptemberre várható, amikor ezek az emberek a számlájukban majd találkoznak azzal, hogy végül is valamivel kevesebbet kell fizetni. Ez egy nagyon sajnálatos dolog.
Sajnálatos az is, hogy a gázkompenzáció, a távfűtési kompenzáció sehol sincs. Tudomásom szerint ez a villanyáram-emelésre kidolgozott kompenzáció fog működésbe lépni, ha minden jól megy, szeptembertől. Ezek súlyos problémák. A távfűtés gondjaival itt napirend előtt nem olyan régen foglalkoztunk. Engedjék meg, hogy most egy viszonylag kisebb réteg problémáját vezessem föl - kisebb, de egyáltalán nem elhanyagolható: mindazoknak az embereknek a problémáját, akik olajjal fűtenek. Ismeretes, hogy az árakat azért nivellálták az üzemanyagárral, mert botrányos helyzet alakult ki az árkülönbség miatt; egy olyan rés volt, amelybe befurakodtak az olajszőkítők, és ezért úgy tűnt, hogy elkerülhetetlen ez az árnivelláció. Ezzel együtt természetesen a kormányzat is felismerte a kompenzáció szükségességét ezen a területen is.
Nos, ez a kompenzáció lényegében működik, mégpedig négy tárcának együttes rendelete alapján. Ebből kiemelném az alapesetet. Az alapeset: az egyfős háztartás alapterülettől függetlenül egy fűtési idényben 30 ezer forintot kaphat önkormányzati támogatás címén. Tájékozódásom szerint ezt a 30 ezer forintot sem adják meg föltétlenül, hiszen ez is csak egy lehetőség, tehát ennél kevesebb a kompenzáció. Figyelembe véve a háztartási fűtőolaj jelenlegi fogyasztói árát, ami 125 forint 50 fillér, ez a legalacsonyabb kompenzáció, ami még mindig nem működik megfelelően, 240 liter támogatást jelent fűtőanyagra átszámítva egy fűtési idényben. Tájékozódásom szerint ezt mintegy 1500 literhez kell viszonyítani, de nyilván még ennél többhöz is, hiszen nemcsak az alapeset van, hanem vannak nagyobb háztartások, nagyobb alapterületű lakások. De az alapesetnél maradva tehát ez egy elég sovány kompenzáció, ami nem működik eléggé.
Föl szeretném hívni a figyelmet arra is, hogy milyen az árszerkezet. Az árszerkezetben az adók a háztartási fűtőolajnál 85 százalékot tesznek ki. Ezért fölvetjük azt, hogy át kellene gondolni ennek a társadalmi rétegnek a helyzetét, át kellene gondolni azt, hogy a készülő változásokban esetleg adó-visszatérítésben kellene részesíteni azokat az embereket, akik bizonyíthatóan számlával ilyen fűtést vesznek igénybe. Mindenképpen törődni kell velük, és - visszatérve most az egész körre - törődni kell mindazokkal a háztartásokkal, ahol valóban komoly gondot jelent a villanyszámla-kifizetés, a gázszámla-kifizetés, a távfűtési díj kifizetése és ez az olajjal fűtés is. Erre szerettem volna a tisztelt Ház figyelmét felhívni, és természetesen elsősorban a kormányzat figyelmét, hogy törődjön jobban ezekkel az emberekkel.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldali padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť