MÁDI LÁSZLÓ

Full text search

MÁDI LÁSZLÓ
MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Nagyon furcsa és érdekes hallgatni azt, hogy annak a pártnak a képviselője, amelyik korábban a társadalmi párbeszédet hangsúlyozta állandóan, mint a választópolgárokkal való kapcsolattartás fontosságát, erre utalva most azzal az érvanyaggal áll elő, hogy nem kell minden törvényről népszavazást tartani. Egyébként tényleg nem kell minden törvényről népszavazást tartani, de egy ilyen horderejű kérdést, amely az egész társadalmat, a megszületett és a még meg nem született embereket, minden magyar állampolgárt egyformán érint, nem lehet úgy áterőszakolni a magyar parlamenten - amely több évtizedre szóló kötelezettséggel jár -, hogy arról jelenleg a magyar állampolgárok töredéke nincs még koncepcionálisan sem tisztában.
Azt gondolom, hogy ez két dolog. Meg merem fogalmazni azt az állítást, hogy egy ilyen horderejű kérdést nem lehet az emberekkel való párbeszéd nélkül - legalábbis koncepcionális egyeztetések és megfelelő idő nélkül - áterőszakolni a parlamenten, mert ez nem szolgálja senkinek az érdekét. Azokét sem, akik ezt áterőszakolják.
Én is a kezemben tartom Bleyer Jenő képviselőtársamnak egy szignózott levelét, én ezt a múlt héten kaptam meg a megyei nyugdíjasszövetségtől. Felolvasok belőle részleteket: "A nyugdíjasok tiltakoznak a javasolt törvénymódosítás bevezetése ellen, és azt kérik, hogy a nyugdíjakat továbbra is a jelenlegi törvényeknek megfelelően az előző évi tényleges nettó keresetek alakulása szerint emeljék." Gondolom, erre majd reagálni fog. Történtek bizonyos változtatások, de azért mégis továbbolvasom: "Az özvegyi nyugdíjak rendszerének törvénytervezetben szereplő változatával nem érthetünk egyet. Az özvegyi nyugdíjak módosítása nem kellően megalapozott, mivel az szerzett jogokat csorbít, és nem terjed ki mindazokra, akiknek elhunyt hozzátartozója nyugdíjjogosultságot szerzett. Alacsonynak ítéljük az állandó özvegyi nyugdíj 20 százalékos mértékét, ezenkívül elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az intézkedés az évi nyugdíjemelések terhére valósuljon meg (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és ennek forrása az évenkénti nyugdíjindexálás tervezett módosítása legyen" s a többi s a többi. Ezt most kaptam kézhez, hogy képviseljem itt a parlamentben.
Azt gondolom, ez nem egészen egyeztethető össze azzal, amit mondott, még akkor is, ha bizonyos korrekciók történtek azóta, de nem olyan mértékű és nem teljes mértékű (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ahhoz képest, amit most itt elmondott.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť