DR. TAKÁCS IMRE

Full text search

DR. TAKÁCS IMRE
DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtáraim! Nagy figyelemmel hallgattam Bernáth Varga Balázs képviselőtársam gondolatait, és eszembe jutott Széchenyinek az a gondolata, hogy minden időben volt és lesz is panasz, de az igen különbözik a javítani kívánástól. A másik, amit meg szeretnék említeni: abban egyetértek Bernáth Varga Balázs képviselőtársammal, hogy a hagyományoknak, a szokásoknak, a hosszú idő alatt kialakult erkölcsi normáknak nagy szerepük van a társadalombiztosítás és nyugellátás törvényjavaslatának kialakításánál is. Magyarul az emberi tényezőknek.
Én is egyetértek azzal, hogy a nyugdíjrendszer nemcsak fiskális, pénzügyi kérdés, hanem elsősorban szociális kérdés. Azonban azt már megkérdőjelezem - és ezt már több ellenzéki képviselőtársam felvetette -, hogy hiányolják a háttér-információt a törvényjavaslat elkészítésénél. Hadd említsem meg azt, hogy az illetékesek valamennyi képviselő számára fontos nemzetközi információkat, tanulmányokat adtak át. Én megszámoltam, kedves képviselőtársaim: huszonöt szakkönyvet használtak fel a törvényjavaslat összeállítói a törvény megalapozásához. Még egyszer ismétlem: huszonöt, nemzetközileg is elismert, nagyon nagyszerű szakkönyvet. Ezeket a szakkönyveket a törvényjavaslat összeállítói a kiadványokban meg is jelölik. A Pénzügyminisztérium és a Népjóléti Minisztérium nyugdíj-munkacsoportja olyan háttér-információkkal is szolgál, amelyek segítségével az egyéni életpálya-vizsgálatokat, a makrogazdasági számításokat és ezen kívül az Európai Unió nyugdíjrendszerét is részletesen áttekinthetjük.
Jól tudom, hogy a társadalomkutatóknak ebből a szempontból nagy szerepük van. De azt valamennyi képviselőtársamnak el kell ismernie, hogy a társadalomkutatók hátrányban vannak a természet kutatóival szemben, mert kísérletezésre nincs lehetőségünk, és nem rendelkezünk olyan mértékben szilárd és állandó értékkel (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), mint a természet kutatói. A bizonytalansági tényezők egy ilyen törvényjavaslat összeállításánál természetesen megvannak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), de azért az előterjesztők ezeket a bizonytalansági tényezőket erősen leszűkítették.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť