DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Többedszer alakul ki vita azon, hogy vajon miért beszélnek az ellenzéki képviselők arról, hogy a már nyugdíjban lévők sorsa bizonytalanná válik és nehezebb helyzetbe kerülhetnek. Több alkalommal elmondtuk már, most megismétlem, és nem ellenzéki képviselőtől származó idézettel is alátámasztom.
Abban az esetben, ha a reformot úgy szándékozik megvalósítani a kormány, hogy hiányt állít elő a nyugdíjbiztosításban - amit valahonnan fedezni kell, ha a költségvetésből, mert máshonnan nincs forrás, akkor a költségvetésből -, akkor ennek a fedezetét is meg kell teremteni valahonnan. A mindenkori döntéshozó kormány és a mindenkori parlament óriási dilemma előtt fog állni, hogy azt a mértékű államháztartási hiányt, ami nem világosan és pontosan tervezhető most, hogyan fedezze. És óriási nyomás alatt lesz a kormány és a döntéshozó, hogy többek között úgy csökkentse a hiány mértékét, hogy a nyugdíjemelések szintjét nem azonos szinten tartja.
Gondolják csak végig, hogy az elmúlt években milyen viták voltak, hogy mi az a nyugdíjemelés, bruttó vagy nettó, egyénenként vagy átlagosan számítható, és hogy most is az a kérdés, hogy az özvegyi nyugdíjakat vajon az összes nyugdíjra szánt összegből fogja-e fedezni a kormány, vagy pedig külön összeget biztosít erre!
És akkor most az idézet - a Világbank szakértőjétől idézek, nem ellenzéki képviselőtől:
(12.10)
"A reformot elsősorban adósság felvállalásával finanszíroznák, vagyis az explicit adósságot implicit adóssággal helyettesítenék. Ennek a stratégiának a növekedésre gyakorolt hatása igen korlátozott, és az átállás terheit teljes mértékben a jövő generációkra hárítja. Ezen felül a hivatalos állami deficitben és a deklarált államadósságban bekövetkező hirtelen növekedés komplikációkat okozhat egy olyan ország számára, mely már most is azon munkálkodik, hogy csökkentse ezt a deficitet és a súlyos adósságterhet." (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Nem ellenzéki képviselő mondta, hanem világbanki szakember. Köszönöm a figyelmüket.
(Gaál Gyula: Nem mondott olyat, amivel mi vitatkozunk! - Dr. Pusztai Erzsébet: Na ne viccelj! - Gaál Gyula: Semmi vitám nincs azzal, ami elhangzott!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť