SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Több mint egy éve, hogy a fővárosi kerületek földhivatala működésének tárgyában kérdést nyújtottam be önhöz. Ebben akkor jeleztem, hogy a fővárosi kerületek földhivatalai az 1992-es bejegyzési kérelmeknek sem tudnak eleget tenni. Több éve több ezer ügy van függőben. Jeleztem továbbá azt is, hogy sokan például lakáshitel kapcsán a be nem jegyzés miatt anyagi kárt szenvednek, vagy esetleg elesnek az éppen optimális lakásvásárlás lehetőségétől.
(16.00)
Ön mint a minisztérium államtitkára akkor elismerte, hogy az általam felvetett probléma valós, és a fővárosban lakóknak a napi üzleti és magánforgalomhoz elengedhetetlenül szükséges ingatlan-nyilvántartás, a tulajdonjog-átvezetés és bárminemű ingatlan-nyilvántartási adat kikérése gondot okoz. Számos korábbi intézkedésre hivatkozva egy évvel ezelőtt az államtitkár úr azt ígérte, hogy 1996 - tehát a tavalyi év - októberére várható az, hogy a hátrány az egész fővárosban eltűnik, és sikerül mintegy 173 000 ügyiratot elintézni.
Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1972. évi 31. számú törvényerejű rendelet 1994. évi V. törvénnyel történt módosítása arra is lehetőséget nyújt, hogy a miniszter elrendelje az ingatlan-nyilvántartás adatainak elektronikus gépi adatfeldolgozással történő kezelését azoknál a földhivataloknál, amelyeknél ehhez a személyi és tárgyi feltételek az adott költségvetési év kiadási előirányzatai között a központi költségvetésből, illetve egyéb forrásból biztosítottak.
A sajtóból a kormánybiztos tájékoztatása alapján arról is értesülhettünk, hogy egy 110 millió márkás német hitelből finanszírozzák majd azt a programot, amely eredményeképpen öt éven, tisztelt képviselőház, azaz öt éven belül naprakész lesz az ingatlan-nyilvántartás. Persze az a hír is járja, hogy erre a német kölcsönre az Igazságügyi Minisztérium is szemet vetett, amely szeretné szétválasztani a telekkönyvet és a földkatasztert, és visszaállítani a bíróságok által vezetett telekkönyvi rendszert.
Tisztelt Államtitkár Úr! A tisztánlátás érdekében, és mert sem én, sem sok más állampolgár nem szeretne öt évet várni a naprakész ingatlan-nyilvántartással, szeretném megtudni hogy
1. Mekkora is az ügyirathátralék ma a fővárosban? Be tudta-e váltani ígéretét az államtitkár úr?
2. Hol tart a törvényben bevezetni tervezett számítógépes rendszer megvalósítása, és mikor éri el a fővárost is?
3. Mi a helyzet a két minisztérium közötti vitában? Nem fordulhat-e elő, hogy a minisztériumok vetélkedésének az állampolgárok látják a kárát, mert a vita eldöntéséig nem történik változás az ingatlan-nyilvántartás jelenlegi, még mindig rendkívül siralmas állapotán?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť