DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Mindenekelőtt egy, talán nem pontosan idézett nyilatkozat, nevezetesen, hogy öt év után lesznek itt majd olyan ingatlan-nyilvántartási adatok, amelyek teljesen megbízhatóak. Erre nézve a következőt válaszolnám:
A nemzeti kataszteri program a teljes ingatlan-nyilvántartási rendszer adaptációját jelenti, úgynevezett műholdas, digitális térképészeti rendszer kiépítésére. Ennek a költsége szinte elhanyagolható a mai világban, amikor ilyen-olyan milliárdokról beszélünk: összességében több mint 50 milliárd forintba fog kerülni, és ennek a technikai lebonyolítása bizony legalább öt évet vesz igénybe. Ennek nincs köze az ingatlan-nyilvántartási adattárhoz, nevezetesen, hogy mikor, ki, milyen alapossággal és pontossággal kaphatja meg a saját ingatlanára vonatkozó adatokat.
De hogy ne beszéljek mellé, hisz ön sem ezt kérdezte elsősorban: valóban 1995. november 14-én válaszoltam önnek, amikor is a fővárosban 173 000 ügyirat volt elintézetlen, és mintegy 24 000 önkormányzati ingatlan átírása késett. A válaszban, amelyet én elmondtam önnek, '96. év végi befejezés, illetve saját maguknak az utolérése mint feltétel szerepelt azon személyek részéről, akik nekem ezt az adatot adták, mondván, nyugodtan mondjam el, mert tartani fogják a szavukat.
Mivel ez az iratállomány és ez a feldolgozatlan hatalmas nagy adatbázis nem csökkent, lényegében én ezeknek az uraknak, akik ezt nekem írták, egy hasonló irományt küldtem, ami bizonyos köztisztviselői munkajogi konzekvenciákat tartalmazott. Nevezetesen: változás következett be a fővárosi földhivatal élén.
Most az ingatlan-nyilvántartási feldolgozásnál a 30 napon túli várható befejezés még mindig körülbelül 100 000 ügyiratot érint. Ebből meg kell jegyezni az igazság kedvéért - nem mentve a hivatalt természetesen -, hogy mintegy 60 000 olyan kérelem van bent, ami adathiányos, hiánypótlásra hívták föl, illetve ami nem az arra jogosult részéről került beadásra.
Ha ez a folyamat nem fog fölgyorsulni, és belátható időn belül érdemi változás nem lesz, akkor ismételt problémákkal néznek szembe azok, akik egzisztenciálisan hosszú távon szeretnék a földhivatal vezetésében saját magukat tudni. Itt most már a türelmi idő, úgy hiszem, nemcsak az ön részéről, hanem a mi részünkről is letelt.
Az elektronikus átállása ennek a rendszernek ez év február 1-jével a fővárosban két kerületben bevezetésre került, a teljes adatbázist fölvittük, a további adatbázis elektronikus rendszere 1997. december 31-éig úgy elkészül, hogy a főváros összes kerülete már ezen az egységes elektronikus nyilvántartáson fog működni, méghozzá úgy, hogy 24 órás adatszolgáltatást fognak bevezetni, magyarul: 24 órán belül az illető kérelmező az ingatlan-nyilvántartási adatokhoz hozzá tud majd férni.
Volt vita a két minisztérium között, hogy harmadik kérdésére is válaszoljak, az Igazságügyi Minisztérium és a Földművelésügyi Minisztérium között a telekkönyv jövőbeli sorsáról. Megállapodásra, megnyugvásra került ez a vita, az ingatlan-nyilvántartási törvény tervezete elkészült, a törvényalkotási program szerint ez az év - most már úgy tűnik, első félévében nem, de - második félévében idekerül a Ház elé, amely azt a rendszert fogja tartalmazni, amely az ingatlan-nyilvántartás elleni jogorvoslatot közvetlen bírósági útra tereli, és lehetőséget biztosít annak, hogy a nemzeti kataszteri program elkészültével egy időben ez már átkerülhessen az igazságszolgáltatás felügyelete alá, mint ahogy az Európa szinte valamennyi országában már régóta gyakorlat az adott technikai és kontrollszint mellett.
Kérem tisztelt képviselőtársamat, a választ szíveskedjék elfogadni. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť