DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Mint ön előtt is ismert, a Tokaj Kereskedőház Kereskedelmi és Szolgáltató Részvénytársaságot a Tokaj-Hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát jogutódjaként az Állami Vagyonkezelő Részvénytársaság 1993. január 1-jével alapította. A '92-es, '93-as privatizációs elképzelések nyomán a térségben négy részvénytársaság és egy kft. jött létre vegyes tulajdonlással, francia, illetve spanyol érdekeltséggel. A híresebb pincészetek külföldi tulajdonlása ekkor alakult ki. Azóta a kereskedőház a befektetési veszteségek miatt kettőből már kivonult, s várható, hogy a hátralevő kettővel is ez fog történni.
A kormány döntése alapján 1994-ben adóskonszolidációban részesült a kereskedőház, így megszabadult majdnem kétmilliárd forintnyi tartozástól. Egyúttal döntést hozott a kormány a kereskedőház reorganizációjáról is, és ma olyan stratégiai tervvel rendelkezik, ami ezt sikerre tudja vinni.
A társaság közel kétezer kistermelővel áll kapcsolatban, és a térségben legmagasabb áron, szerződés alapján vásárolja fel a szőlőt. Az 1995 nyarán elfogadott privatizációs törvény melléklete a Tokaj Kereskedőház Részvénytársaságot a 100 százalékban tartósan állami tulajdonú társaságok közé sorolta, mint a történelmi borvidéken a több ezer kistermelői érdeket integráló társaságot, amely a híres borpincékben nemzeti kincsként kezeli a rábízott 100 éves borkülönlegességeket.
A jogi helyzet ez tehát: 100 százalékban állami tulajdonú a hatályos törvény szerint a Tokaj Kereskedőház. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť