DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Előrebocsátva, hogy a jogos bírálatokkal és kritikákkal kapcsolatosan semmilyen kifogás nem támasztható, mégis kell hogy beszéljünk egy-két percet arról, milyen hatása van annak, amikor utóbb megalapozatlannak minősült híresztelések kapnak lábra, vagy ilyen kritikák fogalmazódnak meg, akár a parlamentben is, de másutt is.
Négy kérdéskörre lehet ezt szeletelni - lehet, hogy többre is -, én igyekeztem csokorba szedni.
Mindenekelőtt kialakíthat - és volt is rá példa, hogy kialakított - egy bizalmatlan légkört, amelynek következtében az esetleges pályázati nyertes leendő partnereink a szerződések megkötése során olyan teljesíthetetlennek is minősíthető garanciákat kérnek, amik túlmutatnak a szerződéskötéskor szokásos polgári jog szabályai szerint kiköthető garanciákon; például hogy olyan garanciát vállaljon az állam, hogy soha senki semmilyen igényt nem fog támasztani az átadandó részvénycsomag érdekében.
De növekszik az országrizikó is az ilyen híresztelések kapcsán, hiszen a potenciális vevők között gyakran bizonytalanságot okoz egy-egy privatizációs stratégia vagy megkötött szerződés politikai indíttatású támadása. Ez az országrizikót kedvezőtlenül tudja befolyásolni. Erre készültek már durva becslések: ez diszkont formában akár 10-30 százalékot is elérhet a bevétel tekintetében. Erre egyébként legérzékenyebben maga a tőzsde szokott reagálni.
De lassíthatja is a privatizációs folyamatot, hiszen a magyarázkodó nyilatkozatok, a nagy terjedelmű sajtómegnyilatkozások mind-mind meggondolásra késztetik a leendő befektetőket.
De konkrétan az ár tekintetében is föllelhetők ilyen megfontolások, akár odáig is, hogy a pályázatra érdemi pályázó pályázatot nem nyújt be.
Azt gondolom, hogy ezeket a megfontolásokat értékelni kell, amikor ilyen kritikák elhangzanak. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť