DR. KUTRUCZ KATALIN

Full text search

DR. KUTRUCZ KATALIN
DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Természetesen elfogadom az államtitkár urat válaszadóként.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! 1979 óta van hatályban Magyarországon egy 1950-ben keletkezett nemzetközi egyezmény, amely szerint vámmentesek az egyezmény rendelkezéseinek megfelelően behozott oktatási és tudományos eszközök, tudományos műszerek. Ezeket az eszközöket, műszereket a felsőoktatási intézetek, egyetemek, főiskolák és kutatóintézetek hozták be mind ez idáig.
A nemzetközi egyezménynek megfelelő volt korábban a vámtörvény, és ennek megfelelően fogalmaz a jelenleg hatályos vámtörvény is. Ugyanakkor az utóbbi időben élesen változik a VPOP-nek a gyakorlata, az ezzel kapcsolatos, a vámmentességgel kapcsolatos gyakorlata: '97. január 14-én kiadtak egy belső utasítást, amely szerint ezentúl más eszközökre szabják ki a vámot, más körben értékelik a vámmentességet, mint eddig, sőt, élni fognak a vámtörvény adta lehetőséggel, mégpedig azzal a lehetőséggel, amely szerint öt évre visszamenőleg ki lehet szabni a vámot.
Ha egy ilyen helyzet előáll, azt hiszem, hogy azt felesleges ecsetelni, hogy a költségvetésből élő felsőoktatási intézmények és kutatási intézetek milyen rettenetes helyzetbe kerülhetnek. Például a '97-es évre már megvan a költségvetésük, ha most kiderül - hangsúlyozni szeretném, hogy az is baj, hogyha előre változtatnak a szabályokon, de ha az a helyzet igaz -, hogy utólag most visszamenőleg öt évre kívánják megváltoztatni a vámmentes áruknak a körét egy másfajta értelmezéssel, akkor a VPOP teljesen padlóra fogja küldeni a felsőoktatási intézeteket és a kutatási intézeteket.
Úgy gondolom, hogy ez a helyzet megengedhetetlen. Én úgy gondolom, hogy ez ellen a helyzet ellen a patkó mindkét oldalán mindannyiunknak meg kell próbálni fellépni. És én várom az államtitkár úr válaszát arra, hogy igaz-e ez, és nagyon szívesen hallanék egy olyan választ, amelyik úgy szól, hogy a VPOP-nek voltak ilyen próbálkozásai, de mereven ellenállunk ennek a helyzetnek, és nem tesszük tönkre a felsőoktatási intézeteket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť