DR. PUHA SÁNDOR

Full text search

DR. PUHA SÁNDOR
DR. PUHA SÁNDOR (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Államtitkár úr említette, hogy a 3569. számon előttünk fekvő törvényjavaslat az államigazgatási eljárásról szól. Felmerül, hogy miért olyan fontos ennek a törvénynek a megváltoztatása, hiszen első ránézésre egy rövid törvényjavaslatról van szó, mégpedig úgy néz ki, hogy az állampolgároktól eléggé távol álló ügyről; holott ez csak a látszat.
Miért fontos tulajdonképpen ennek a törvénynek a megalkotása, és miért érezzük úgy, hogy meg kell alkotnunk ezt a törvényt? Milyen célokat próbál megvalósítani ez a törvénytervezet és milyen eszközökkel szeretné ezt megvalósítani? Miért fontos ennek a törvénynek a megalkotása?
Minden állampolgár vagy ilyen, vagy olyan formában találkozott a problémával: beadvánnyal élt valamilyen közigazgatási, államigazgatási szervnél, és arra nem kapott időben határozott választ, nem jártak el az ügyében - szokta az állampolgár mondani. Tehát ezért az állampolgárok jelentős részét közvetlenül érinti ez a törvénytervezet, az ő érdekükben, az ő pozícióinak az erősítése érdekében kell megszületnie ennek a törvénynek.
Miért kell megcsinálnunk ezt a törvényt másodszor? Az Alkotmánybíróság határozata kötelezi arra a parlamentet, hogy igenis meg kell csinálnunk, meg kell alkotnunk ezt a törvénytervezetet, hiszen meg kell adni azokat a jogosítványokat az állampolgároknak, hogy ezekben az ügyekben felléphessenek a saját érdekükben.
Milyen célokat szeretne a törvénytervezet megvalósítani? Milyen célok érdekében kívánjuk módosítani az államigazgatási eljárásról szóló törvényt? Kettős célt szeretnénk ezzel elérni. Először az ügyfelek számára - mint említettem - hatékony jogi eszközt biztosít a közigazgatási szervek határozati kötelezettségének mulasztása esetére. Tehát az állampolgár fel tud lépni a közigazgatással, az államigazgatással szemben, ha ők halasztanak, határidőt, érdemi ügyintézést mulasztanak. A második cél, hogy megfelelő kényszerítő eszközök álljanak rendelkezésre ennek kikényszerítésére, szankciók, hátrányok alkalmazására nyíljon lehetőség a mulasztóval szemben.
Milyen eszközökkel szeretné ez a törvény megvalósítani ezt a célt? Ha az államigazgatási vagy közigazgatási szerv kötelezettségének nem tesz eleget, erre - kérelemre - a felettes szerve utasíthatja őt. Amennyiben nyolc napon belül nem hoz érdemi határozatot, akkor a felettes szerv elvonhatja tőle az ügyet, és más szervet jelölhet ki, vagy saját hatáskörében intézheti az ügyet. Abban az esetben, ha a felettes szerv az ügyben első fokon jár el, akkor vagy a mulasztóval azonos hatáskörű közigazgatási szervet jelöl ki azzal egyetértésben, vagy első fokon saját maga jár el ebben az ügyben. Önkormányzati hatósági ügyekben a képviselő-testületet utasíthatja, hogy harminc napon belül, vagy a legközelebbi testületi ülésen foglalkozzon a kérdéssel, és érdemben döntsön, hozzon határozatot.
A szankcionálás kérdése egyrészt lehetővé teszi, hogy a felettes szerv az eljárás költségeit a mulasztóval szemben elszámolhassa, a mulasztót terhelje az a kötelesség, hogy az eljárás tényleges költségeit kénytelen legyen megtéríteni, tehát ne legyen érdeke neki a határozatot nem meghozni, hiszen a költségek így is, úgy is őt fogják terhelni.
(11.40)
Másrészt pedig nagyon fontos, hogy a mulasztót a határidők be nem tartása esetén kötelezni lehet arra, hogy eljárjon az ügyben, és az állampolgár ne kerülhessen kiszolgáltatott helyzetbe, az állampolgár ügyében igenis megfelelő időben döntést hozzanak, és az állampolgár ez ellen megfelelő időben jogorvoslattal is élhessen. Éppen ezért nagyon fontosnak tartjuk - én is és a Szabad Demokraták Szövetsége is -, hogy ezt a törvényt megtárgyaljuk, meghozzuk. Úgy látom, hogy igazából módosításokra sincs szükség, rövid törvénytervezetről és egy nagyon fontos törvénytervezetről van szó. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť