DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Full text search

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Egyszerűen azért szeretnék szót kérni nagyon röviden is, mert olyan szépen beszéltek az előttem szólók erről a valóban nemes témáról. Azt hiszem, hangjukban mind a magyar épített kultúra valóban jeles alkotásai és - hadd tegyem hozzá - a magyar műemlékvédelem eddig mutatott teljesítménye iránt is megmutatkozik egy tisztelet. Mint hosszú ideig gyakorló idegenvezető, járva ezt az országot, sok-sok külföldinek megmutatva az építészeti szépségeinket, el kell mondjam, hogy mindig tiszteletet vívott ki mindkettő, az épített kultúra és a megőrzésükre való törekvés is a külföldi vendégekből.
(21.10)
Azt hiszem, hogy különösen Hegyi Gyula gondolatát szeretném felerősíteni, nevezetesen pedig mindazt, amit a XX. századi épített kultúra és 12 épületében ugyan kevesebb helyet elfoglalóan, de mégis szereplően a technikai és ipartörténeti emlékek védelmének fontosságáról is szólt.
Azt hiszem, hogy ehelyütt nagy tisztelettel kérhetjük a Műemlékvédelmi Hivatal ma itt jelen lévő embereit is, hogy minden törvény nélkül önállóan is csinálhatjuk azt a listát, amelyik kiszélesíti és azt, amire büszkének kell lennünk, - mert lehetünk, van ilyen szép számmal, Hegyi Gyula felsorolásán túl is -, amit igyekszik megörökíteni a jövőnek. Azért is érzem, hogy erre nagy szükség van, hiszen alig három év - ki hogy számítja - választ el bennünket a XX. század végétől 1997 februárja elején, azt hiszem, hogy nekünk, akik reményeink szerint átlépünk a XXI. századba, már ilyen módon is gondolkodnunk kell az előttünk eltelt századról.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť