DR. OROSZ ISTVÁN

Full text search

DR. OROSZ ISTVÁN
DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszter úr szavai és a Hegyi Gyula által elmondottak késztetnek arra, hogy immár sokadszor megszólaljak ma este. Miniszter úr arra kért bennünket, hogy javaslatainkkal segítsük a törvény megvalósulását. Hegyi Gyula arra hívta fel a figyelmet, hogy a XX. században számos olyan megőrzésre méltó emlék van, amely századunk jellegét fogja megmutatni a későbbi koroknak; és igazi budapesti patriótaként fel is sorolta azokat a budapesti épületeket. Én vidéki ember vagyok, hadd soroljak fel legalább két olyan dolgot, amit a vidéki Magyarországról meg kellene menteni.
Mindannyian tudják azt, hogy a vasút átszervezésével és átépítésével, a vasúti közlekedés felgyorsulásával halálra vannak ítélve a vasúti őrházak. Egy részüket már szétverték, már nincsenek meg, mégis jó lenne, ha ezekből valamit megmentenénk az utókor számára, hogy tudják azt, hogy a XIX. vagy a XX. században milyen volt egy vasúti őrház.
A másik, amit oktatásügyi emberként mondanom kell: már az elmúlt időszakban is halálra voltak ítélve a tanyasi iskolák. Klebelsberg százszámra építtette Magyarországon a tanyasi iskolákat, ezek ma már tulajdonképpen ebek harmincadján vannak. Nagyon helyes és nagyon fontos lenne, ha legalább néhányat ezekből is megőriznénk, hogy az utókor tudja azt, hogy mi épült a két háború közötti Magyarországon vagy az I. világháború előtti Magyarországon, és hol tanultak a falusi, a vidéki, a tanyasi kisdiákok. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť