DR. BAJA FERENC

Full text search

DR. BAJA FERENC
DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen. A két törvénytervezet vitájához együtt szeretnék mondani - így közbeesőként - néhány mondatot, és ez nem lesz hosszabb annál, mint amit a mostani állapotban indokolt elmondanom. Nevezetesen: nagy figyelemmel hallgattunk minden felvetést, és kollégáimmal együtt ígérem és kérem, hogy az általános vita során felvetetteket módosító javaslataikban fogalmazzák meg. Borzasztóan fontosnak tartanám azt, hogy konszenzus alakuljon ki, minden párt részéről elfogadhatóak legyenek ezek a javaslatok, hiszen mind az épített környezetről, mind pedig a műemlékvédelemről szóló törvény esetében olyan szabályozásról van szó, amelyek egyrészt időben hosszú távon szabályoznak, másrészt pedig az állampolgárok széles körét érintik, tehát nagyon fontos a konszenzus.
Különösen szeretném kérni az érintettektől, hogy ami a hatósági kérdéseket illeti, abban, tisztelettel kérem a parlamenti pártokat, próbáljanak konszenzusra jutni, hogy milyen hatóság legyen ez a bizonyos építészeti hatóság.
Valamennyien tudjuk, hogy a legnehezebb kérdésről van szó. Jelen pillanatban nem ülnek a teremben az önkormányzatok aktív képviselői; számukra lesz a legnagyobb könnyebbség az, ha a parlament politikai erői meghatározzák azt - és valóban úgy gondolom, hogy ez tényleg parlamenti feladat, hiszen sem a kormány, sem pedig az igazgatás nem fogja tudni ezt a kompromisszumot másképp megkötni. A miénk egy javaslat, azért került a Ház elé, mert mi ezt tartottuk olyannak, ami esetleg kompromisszumként elfogadható. Nem ragaszkodunk hozzá. Hisszük azt, hogy lehet ennél jobb, de egészen biztosak vagyunk abban, hogy ez csak politikai kompromisszum alapján hozható meg.
Ugyanez vonatkozik egyébként a műemlékvédelemről szóló törvényre és nevezetesen a mellékletre is. Ezúton is kérem a tisztelt képviselőket, hogy legalább olyan fontosként kezeljék a mellékletet, mint magát a törvényt, hiszen ez fogja meghatározni azt, hogy melyek azok az épületek, amelyek innentől kezdve valamennyi politikai párt egyezségében törvényi erőre emelve valóban nemzeti kincsünk részei. Mi abban tudunk segíteni, hogy minden javaslatot meg fogunk vizsgálni, és a szakmai érveket, ellenérveket a tisztelt bizottságok elé fogjuk terjeszteni.
Tehát még egyszer: csak közreműködést szeretnék ajánlani természetesen a bizottságoknak és a pártoknak is, kérem, hogy éljenek vele azért, hogy a részletes vitában már még konstruktívabban haladhassunk. Köszönöm az eddigi vitát, és köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť