SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A Történeti Hivatal a néhai diktatúra legbensőbb titkait őrző intézmény, úgy is fogalmazhatnánk, hogy egy levéltári jelleggel működő állambiztonsági archívum, vagy ha úgy tetszik, az előző rendszer politikai titkosszolgálatának az aktáit őrző intézmény. Ez az intézmény tehát politikai szempontból nagyon fontos. De nagyon fontos a tekintetben is, hogy megismerhetjük-e ennek az időszaknak a múltját. Az Alkotmánybíróság 1995-ben így határozott ezzel kapcsolatban: "Az információs önrendelkezéshez való jogon esett sérelem megköveteli, hogy a saját magáról gyűjtött titkosszolgálati anyaghoz bárki hozzáférjen, az elmúlt rendszer befolyását személyes sorsára tisztázhassa, és emberi méltóságán esett sérelmét legalább ezáltal enyhítse."
Tisztelt Államtitkár Úr! Olyan ez az intézmény tehát, ahol - azt gondolom - a kinevezendő személy valahol politikai szimbólum is, ezért a kinevezés feltételei természetesen tartalmaznak, mert tartalmazniuk kell, valamifajta szakmai alkalmasságot. Ezenkívül több olyan feltétel is van, amit szerintem teljesítenie kellene ennek a személynek. Ilyen például az, hogy távol álljon az egykori állampárttól. Ilyen az, hogy korrekten tájékoztassa azt a parlamenti bizottságot, amely meghallgatta a kinevezése előtt. Ilyen az, hogy ha voltak olyan politikai nézetei, amiket már meg lehet bánni és revideálni lehet ebben az országban, azt tegye meg.
Ezzel szemben a mostani jelölt a parlament kulturális bizottsága előtt letagadta, hogy az MSZMP tagja volt, a Belügyminisztérium által tett előterjesztésben hiányzott ez az életrajzából. Arra való kérdésre, hogy publikációi során nevezte-e '56-ot ellenforradalomnak, talán feledékenysége miatt nem tett említést egy 1987-ben közölt írásáról, amelyben 1956-ot ellenforradalomnak nevezte. És ezt a szemléletet nem is revideálta a parlamenti bizottság előtt.
Kérdezem tisztelt államtitkár urat, alkalmasnak és méltónak tartja-e a jelöltet arra, hogy kinevezzék. Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť