KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy gondolom, normálisan működő többpárti parlamentáris demokráciában természetes az, ami Lengyelországban történt. Teljesen egyetértek Szabad György képviselő úr értékelésével, hogy ez a többpártrendszer működőképességének a bizonyítéka, és én remélem, rövidesen eljön az az idő, amikor ezt már teljesen természetesnek tartjuk, és nem is kell igazából ezért napirend előtt felszólalni. De egyetértek azzal, hogy még nem tartunk ott.
Örülök annak, amit Szabad György képviselő úr mondott a korábbi kormányzó erők bölcsességéről, amelyek ugyanolyan bölcs magatartásról tettek tanúbizonyságot, mint 1994 tavaszán az akkori magyar kormány, amely egyes fenyegető jelzések ellenére ugyanúgy tiszteletben tartotta a választók akaratát. Őszintén remélem, hogy lassan ez lesz egész térségünkre jellemző. Térségünk déli részén azért ez még nem egészen így van.
Úgy gondolom - ha már szónál vagyok -, azt azért meg kell állapítani, hogy ami történt, az nem tekinthető a baloldal kudarcának, hiszen a baloldal egymillió szavazattal többet kapott. Úgy gondolom, az a győztes csoportosulás, amely valóban nagyon sokszínű, természetesen nem fog tudni könnyen kormányt alakítani, de ez is természetes dolog egy normálisan működő parlamentáris demokráciában. Ráadásul ez a több mint 20 pártot, csoportot magába foglaló koalíció egyedül nem is képes kormányt alakítani.
Természetes, hogy valamennyien pártpolitikusok is vagyunk, és pártpolitikusként lehetnek érzelmeink, és örülhetünk a velünk azonos nézeteket valló pártok, pártcsoportosulások sikerének, vagy rosszul érinthet bennünket a kudarcuk. De természetesen az ország külügyminisztereként számomra az a fontos, hogy mindaz, ami Lengyelországban történt, milyen hatással lesz a magyar-lengyel kapcsolatokra.
Ha visszagondolok arra, hogy az elmúlt években jobboldali győzelem Franciaországban, jobboldali győzelem Spanyolországban - ez sem a magyar-francia, sem a magyar-spanyol kapcsolatokat nem befolyásolta. Baloldali győzelem Portugáliában és baloldali győzelem legutóbb Nagy-Britanniában - és ez sem befolyásolta sem kedvezőtlenül, sem kedvezően a kapcsolatokat. A kapcsolatokat a kölcsönös érdekek határozták meg, és eszerint fejlődtek tovább. És nincs okom feltételezni, hogy bármilyen összetételű kormány is lesz az eredménye a bonyolult kormányalakítási tárgyalásoknak, akkor a magyar-lengyel kapcsolatok ennek kárát látják. Ezek a kapcsolatok sokkal régebbiek és sokkal mélyebbek.
Őszintén remélem, hogy nem következik be árnyalatnyi változás sem Lengyelország euro-atlanti integrációs törekvéseiben, hiszen ez megint nemcsak Lengyelország, hanem a térség és Európa szempontjából fontos. Vannak jelzések arra vonatkozóan, hogy a most győztes koalícióban vannak olyan csoportok, amelyek nem egészen osztják az euro-atlanti orientáció híveinek a nézeteit, de én bízom abban, hogy nem ezek fogják meghatározni a lengyel kormány politikáját, és Lengyelország Magyarországgal, Csehországgal együtt halad tovább a NATO felé vezető úton, és rövidesen rálép az Európai Unióhoz vezető útra is.
Szeretném mindenkinek - aki a lengyel választások eredményéből valamiféle áthallást próbál csinálni - a figyelmébe ajánlani azt, ahogy Szabad György képviselő úr ezt a kérdést megközelítette, ugyanis nem lehet következtetni egyik ország választási eredményeiből egy másik ország választási eredményeire. Elég ha az előbb felsorolt négy nyugat-európai országot említem, és természetesen minden ellenkező véleménnyel szemben 1994-ben nem azért győzött a baloldal Magyarországon, mert előtte Lengyelországban a baloldal szerepelt sikeresen, és azt hiszem, hogy most sem feltétlenül helyes bármiféle összefüggésre számítani.
A magyar választók a magyar kormány politikájáról fognak majd ítéletet mondani, és ezt fogják összevetni az ellenzék programjaival, ígéreteivel, mint ahogy Lengyelországban is ez történt.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť