DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Milyen szempontok alapján engedélyezik a gyógyszertárak létesítését? - az alkotmány 27. §-a, valamint a Házszabály 90. § (1) bekezdése alapján kérdezem Kökény Mihály miniszter úrtól interpelláció keretén belül.
Az 1994. évi LIV. törvény taxatíve felsorolja a gyógyszertárak létesítéséhez szükséges hatósági engedélyek kibocsátásának feltételeit. Ezek közül is kiemelendő, hogy a létesítésre irányuló kérelmek elbírálásához nélkülözhetetlen a Magyar Gyógyszerész Kamara illetékes területi szervének véleménye, ezen túlmenően kógens előírás az is, hogy 250 méteres távolságon belül új gyógyszertár létesítésére engedély nem adható.
Ezek az előírások, a törvénynek ezek a rendelkezései a Magyar Gyógyszerész Kamara álláspontja következtében sérelmet szenvedtek, ezért a Magyar Gyógyszerész Kamara budapesti szervezetének közel húsz tagja különböző peres eljárást is indított a Népjóléti Minisztérium gyógyszertárak létesítését engedélyező közigazgatási határozatainak felülvizsgálata tárgyában, azzal az indokolással, hogy az eljáró hatóság az engedélyek kiadása során megsértette a törvény rendelkezéseit, hiszen kamarai véleményezés nélkül hozta meg határozatát, más esetben pedig a 250 méteren belül is engedélyezte új gyógyszertár nyitását.
A törvénybe ütköző eljárások nem csupán személyes érdekeket sértenek - és ez az interpellációm lényege -, hanem egyidejűleg elősegítik a nagybefektetők, nagykereskedők által létrehozni tervezett patikalánc kiépítését, a versenytörvénybe ütköző piaci monopóliumok kialakulását. A gyógyszerészek érdekvédelmi szervezeteinek egyértelmű tiltakozását az illetékes miniszter ez ideig figyelemre sem méltatta, noha - mint az előbb említettem - a nagybefektetők, nagykereskedők által létrehozni tervezett patikalánc egyértelműen a fenti célok ellen hat.
Ezért az írásban feltett kérdésekre várom miniszter úr megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť