JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az önkormányzati és rendészeti bizottság is - annak rendje és módja szerint - megtárgyalta az 1996. évi zárszámadási törvényjavaslatot, és kormánypárti támogatással, 16 igen szavazattal, 1 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak minősítette a T/4770. számú törvényjavaslatot.
A bizottsági ülésen elhangzottakból három kérdéskört szeretnék kiemelni. A bizottság ülésén is - csakúgy, mint államtitkár úr expozéjában - elhangzott, hogy nagyon jelentős változások történtek 1996-ban. Elhangzott, hogy a gazdaság stabilizációja nagyon jó fordulatot vett, a fizetési mérleg egyenlegei javultak, az államháztartás, ezen belül is a központi költségvetés és a helyi önkormányzatok költségvetéseinek kiadási és bevételi számai összességében kedvezően alakultak. Ezek a kedvező folyamatok azt jelentik, hogy az előző évek kedvezőtlen tendenciái megváltoztak, de a bizottsági ülésen is elhangzott, hogy ennek igen nagy ára volt. Ezt az árat fizették a lakosok mellett az önkormányzatok is.
1996-ban az önkormányzatoknak is el kellett végezniük és meg kellett hozniuk azokat a döntéseket, amelyek a stabilizációs folyamathoz kapcsolódtak. Ezek az egyáltalán nem népszerű döntések biztosították azt, hogy az önkormányzati gazdálkodás 1996-ban rendben és többé-kevésbé eredményesen lezajlott. Az önkormányzatoknak is felül kellett vizsgálniuk a kötelező és nem kötelező feladataikat. Nagyon sok nem kötelező feladatot nem tudtak tovább végezni az önkormányzatok, a kötelező feladatoknál pedig, be kell látnunk - és tudjuk -, sok esetben színvonalbeli csökkenés következett be. Az is tény, hogy 1996-os év az önkormányzatok között tovább fokozta a differenciálódást, ami a pénzügyi és gazdálkodási lehetőségeket illeti.
1996-ban jó néhány olyan törvény hatálybalépése, illetve olyan intézkedés történt, amely elősegítette a gazdálkodást. Szó volt erről már államtitkár úr beszámolójában is, de ki kell emelni a tűzoltóságok átvételét, a kincstári nettó finanszírozási rendszert, amely egyértelműen a közpénzek hatékony felhasználását szolgálta, és tulajdonképpen zökkenőmentesen megtörtént az átállás. 1996-ban lépett életbe az adósságrendezési eljárásról szóló törvény és a területfejlesztésről szóló törvény. Mindezek olyan jelentős változások voltak 1996-ban, amelyek elősegítették az önkormányzati gazdálkodást.
A következő kérdéskör, amivel foglalkozni szeretnék, az Állami Számvevőszék jelentése. Az előbb említett kedvező változások ellenére az Állami Számvevőszék jelentése igen súlyos megállapításokat tartalmaz, igen komoly hiányosságokról számol be. Én is szeretnék két dolgot kiemelni a több megállapítás közül. A jelentés a következőt tartalmazza: "Az ellenőrzött önkormányzatok 1996. évi költségvetési beszámolójának mintegy 64 százaléka nem vagy csak részben felel meg az előírt tartalmi követelményeknek." Vagy egy bekezdéssel lejjebb: "Változatlanul alacsony a költségvetési gazdálkodási fegyelem, amit jelez, hogy a vizsgált önkormányzatok 24 százaléka egyáltalán nem, míg további 49 százaléka csak részben tartotta be az előirányzatok év közbeni megváltoztatására, a kötelezettségvállalásra vonatkozó szabályokat." Az ilyen és ehhez hasonló súlyos megállapításokkal foglalkozni kell, s nemcsak az önkormányzati bizottságnak, hanem a parlamentnek is. Ezek a megállapítások felhívják a figyelmünket arra, hogy ezen a téren előre kell lépni, változtatásokra van szükség.
Nem vitatta a bizottság ezeket a megállapításokat, viszont az okok között szereplő megállapítások egyikét kifogásoltuk. Többen úgy gondoljuk, hogy nem az önkormányzatok nagyfokú döntési szabadsági foka vezetett ennek a helyzetnek a kialakulásához, hanem sokkal inkább az önkormányzatok ellenőrzési és szankcionálási, szabályozási hiányosságai. Ezért indokolt lenne mielőbb megtenni az önkormányzatok külső ellenőrzési szabályozását, mert e szabályozási körtől várhatjuk azt, hogy az elkövetkező években ezen a területen előrelépés történjen.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť