DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársam! A közelmúltban megpróbáltam önt meggyőzni arról, hogy a Parlament épülete nem a bíróság épülete, és nem arra való, hogy itt vád- és védőbeszédek hangozzanak el, még kevésbé arra, hogy konkrét ügyekkel kapcsolatban döntések szülessenek. Most arra kényszerülök, hogy mégiscsak úgy gondoljam, ez az épület nem a Parlament épülete, hanem - mondjuk - a jogtudományi egyetem épülete, és szeretném önt tájékoztatni arról, hogy a büntető-eljárási törvényben mi áll.
A büntető-eljárási jog pontosan meghatározza a büntetőeljárásban közreműködő alanyok körét és az őket megillető jogokat és kötelezettségeket. Az ügyféli jogok egyik legfontosabbikának éppen az ügyismereti jog tekinthető, és ezen ügyféli jogra speciális szabályok vonatkoznak, amelyek jószerint az ügyfél eljárásjogi szerepéhez kapcsolódnak.
(14.40)
Így a büntetőeljárás pontosan meghatározza, hogy a nyomozás során milyen jogok illetik meg a terheltet, a sértettet, magánvádlót, magánfelet és egyéb szereplőket. Így például a szakértő, szaktanácsadó az eljárás milyen adatait ismerheti meg. Bár ismerem én is az országgyűlési képviselőkre vonatkozó jogszabályokat, mégis azt kell mondjam: a büntetőeljárási jogviszonyt szabályozó speciális jogszabály nem jeleníti meg az ügyismereti jogra jogosultak között az országgyűlési képviselőt.
Ugyanakkor a büntetőeljárás egyben szigorú szabályokat tartalmaz a tekintetben is, hogy a nyomozás során hozott határozatokat, a nyomozó szerv intézkedéseit rögzítő jegyzőkönyveket pontosan mely személyek részére lehet kézbesíteni, azok tartalmát ki ismerheti meg. E szigorú eljárási szabályoknak éppen az a céljuk, hogy a büntetőeljárásban közreműködő alanyok megfelelő eséllyel érvényesíthessék eljárásjogi érdekeiket.
Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által kért információk megadása véleményem szerint folyamatban lévő, a büntetőeljárás hatálya alá tartozó ügyekre vonatkozik, így a büntetőeljárás szabályaival ütközne, ha ezekről most itt pontos felvilágosítást adnék másrészt szeretném megjegyezni, hogy természetesen nem is minden tartozik a Belügyminisztérium kompetenciájába - egyébként.
De - tudva azt, hogy ön a kérdését a miniszterelnök úrhoz címezte - végül is szeretném még elmondani azt, hogy itt valóban több bűncselekmény alapos gyanújáról van szó. Néhányban folyik a nyomozás, néhányban pedig befejeződött a nyomozás.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť