DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Mindenekelőtt szeretném előrebocsátani, hogy a törökszentmiklósi baromfifeldolgozó száz százalékban magántulajdonú cég, tulajdonosai a HAJDÚ-BÉT és a ConAvis. Tehát ennek működtetése, esetleges felszámolása nem tartozik a kormány hatáskörébe. Nincs is módja a kormánynak beavatkozni abba, hogy egy magántulajdonosok által üzemeltetett cég további fejlesztését vagy esetleges leépítését hogyan és milyen módon kívánják megtenni, hisz az ő pénzükről van szó, és ők döntik el, hogy rentábilisan mely területen milyen üzemek működtethetőek.
Egyébként ehhez a tulajdonosi körhöz hét baromfivágó rész tartozik, Debrecen, Kisvárda, Hajdúvid, Törökszentmiklós, Zagyvarékas, Mezőkovácsháza és Kiskunhalas. Ezen cégek összes vágókapacitása 200 ezer tonna. A jelenlegi alapanyag-termelés azonban nem több, mint 140 ezer tonna, tehát a vágóhidak kihasználtsági foka nem több, mint 60-65 százalék.
Ez egy sajátos helyzet, amikor piaci lehetőségek vannak, sőt, jó piaci lehetőségek vannak, hisz a termelés több mint felét az európai uniós piacon értékesítik, és ennél jóval többet fel tudna ez a piac venni, de nincs háttértermelési kapacitás. Most az az állami támogatás, amelyet a baromfitenyésztés ebben az évben is igénybe vett - és örömmel jelenthetem a képviselő úrnak, hogy ez megközelíti most már a 10 milliárd forintot, amit csak a baromfisok vettek igénybe ebben az évben, részben takarmányvásárlási hiteltámogatásként, részben fejlesztési törzsállomány beállítási támogatásként, és emlékszik ön is, képviselő úr, hogy két éven keresztül ezer forintot adtunk négyzetméterenként a baromfiférőhelyek felépítésére -, ez talán egy pozitív jelzés arra nézve, hogy ismét lesz alapanyag, és ez az üzem működni fog.
December 15-én lesz igazgató tanácsi ülése ennek a vállalatnak, ahol eldöntik a további működés feltételeit. Jelenlegi információink szerint az igazgatóság azt javasolja, hogy a termelés fenntartása érdekében a törökszentmiklósi és környéki kistermelőktől változatlanul fel fogják vásárolni a baromfit, hisz nem az a baj, hogy túltermelés van, hanem az a baj, hogy kevés. Tehát igény jelentkezik, és a cég ezt az igényt változatlanul szeretné akár még termeltetési rendszerrel is bővíteni, hogy több kistermelő kerüljön a beszállítói körbe.
A másik: átmenetileg, amíg csökkentik a termelést, és a dolgozóknak tudjanak munkát adni, két variáció is szóba jöhet. Az egyik a hűtőház és az annak területén történő vágás, amely el tudná látni a jelenlegi beszállítói kapacitás feldolgozását, a másik - ezt nem tudom, hogyan fogja majd értékelni az ott dolgozó munkavállalói kör - a zagyvarékasi vágóhídnak az újraindítása, ami a dolgozóknak naponta bizony 30 kilométeres utazást jelentene.
Én sem tartom szerencsés megoldásnak, de még egyszer hangsúlyozom, képviselő úr, tisztán magáncégről van szó, tehát a működési feltételeket, a hatékonyabb működtetését ennek a vállalatcsoportnak csak a tulajdonosok tudják finanszírozni.
(19.30)
Egy dolog, és ezt szeretném, ha a választókörzetében is jelezné: az 1998-as támogatási rendszerben kiemelt hangsúlyt kap az integrátori támogatás, és ez a baromfifeldolgozó tipikusan alkalmas lenne arra, hogy a termelői kapacitás, a beszállítói kapacitás növelése érdekében a kedvezményes kamatozású, hosszú lejáratú állami hitelekkel meg tudná segíteni az őstermelő baromfi-előállítók helyzetét, és az így jelentkező többletbaromfi feldolgozása a vállalat életben tartását és az esetleges rentábilis működtetését is szolgálhatná. Ilyen közvetett eszközökkel módunk van a segítséget megadni, és ez természetesen minden pályázó számára nyitott. Ha ilyen jellegű igény érkezik a minisztériumba, ezt is támogatni fogjuk.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť