DÖGEI IMRE

Full text search

DÖGEI IMRE
DÖGEI IMRE (FKGP): Mélyen tisztelt Elnök Asszony! Államtitkár Úr! A címet ösmerjük.
Tisztelt Országgyűlés! A legnagyobb megdöbbenéssel fogadtam azt a kétségbeesett jelzést, hírt, hogy a törökszentmiklósi baromfifeldolgozó vállalat lassú elhalásra ítéltetik, azaz 4-5 év eltelte után megszüntetik, lehúzzák a redőnyt, vége, nincs tovább.
Annak a vállalatnak a sorsáról van szó ugyanis, amely vállalat 65 éves múltra tekint vissza, és csak fejlődött, s mindig előnyére. A lakosság munkahelyteremtésének érdekében dolgozott és fáradozott; úgy a város elöljárósága, valamint a vállalat ezt kívánta rendezni. De a lakosság is örömmel vette ennek a nagy múltú vállalatnak a fejlődését és biztonságát, hisz a környező települések felvásárlási gondját egész széles skálán teljesítette több évtizeden keresztül, akkor is, amikor a magánvállalkozóktól szedte össze a terméket, akkor is, amikor nagyüzemektől szedte össze az ország különböző részeiből felvásárolt baromfitermékeket. Ebbe beletartozott a csirke, a hízott liba, a pulyka, a pecsenyekacsa feldolgozása is. Azóta szakosították ezen széles skálát, és egységesítették, így most jelenleg a csirkefeldolgozás megy, valamint az országos és európai hírű Ripp-Ropp üzem konyhakész állapotú termékeknek a háziasszony asztalára való kerülését biztosította.
Természetesen nemcsak Szolnok megyére, a Tiszántúlra érvényes ez a gyártmány, hanem az egész ország területére. A fővárosba, de Európába is szállítják ezt a rendkívül ízletes táplálékot, amelyre ez az üzem körülbelül tíz évvel ezelőtt ráállt, és ezt azóta is egyre jobban kifejlesztve teszi valamennyi háziasszony asztalára.
Ha továbbviszem a gyár védelmében felszólalásomat, akkor mindenképpen ragaszkodásommal és érvelésemmel próbálom ezt a nagy múltú üzemet megmenteni a lassú elhalástól és megszüntetéstől, hisz ez a munkahelyteremtés a település lakóinak, valamint a környező településekről is bejáró dolgozóknak munkahelyet és biztos megélhetést biztosít.
Tehát ezen üzemet nemhogy felszámolni kell 4-5 év eltelte után, hanem fejleszteni. A területfejlesztési koncepcióba ez az üzem mindenképpen beleillik, ezt mindenképpen fejleszteni kell. Ez az egyetlenegy nagyüzem van a környéken, itt a Tiszántúlon, közel 100 kilométeres körzetben, a zagyvarékasi feldolgozót leszámítva, ez az üzem ugyanis a Tiszán innen terül el. Ez a település adja a környék szinte legnagyobb foglalkoztatású üzemét a Nagykunságban.
Amikor arról beszélünk, hogy a baromfihús milyen kedvező adottságokkal rendelkezik az ember élelmezési kódexében, akkor ezt mindenképpen figyelembe kell vennünk. Most épültek Törökszentmiklós közelségében, Kengyel község külterületén baromfinevelő istállók, telepek, körülbelül 16-18 darab, amelyek egyenként képesek 5-6-8 ezer csirkét is előállítani a baromfifeldolgozó részére. Ezen istállókat már így is más célra használják, ezt mindenképpen meg kell állítani.
Tudomásom szerint a baromfihúsnak bármilyen fajtájáról is van szó, a baromfi Európa-szerte és világviszonylatban is keresett áru. Úgy érzem, ha ezt a vállalatot megszüntetik, akkor egy katasztrófahelyzettel súlyosbodik az Alföld amúgy is nagyon nehéz kezelhetősége a munkahelyteremtéssel kapcsolatban.
Kérem tehát a minisztériumot, főleg a Földművelésügyi Minisztériumot, de a kormányt is, hogy ezen kérésemet átvizsgálni, és a kedvező döntést meghozni szíveskedjenek a Nagykunság érdekében. Mindenképpen fontosnak tartottam ennek az üzemnek a problémáját, még akkor is, ha ezt az üzemet a Hungavis venné át, de Törökszentmiklós már korábban is majdnem hasonló felszámolásra ítéltetett. Akkor sikerült megmentenünk, ezelőtt 10-12 évvel, és azóta egy rendkívüli fejlődésen ment át. Ott van tudniillik egy hatalmas hűtőház, amely már az új baromfifeldolgozó vállalat igényeit próbálta kielégíteni.
Fontosnak tartottam ezt, mélyen tisztelt államtitkár úr, elnök asszony, tisztelt Országgyűlés, elmondani. Kérem az érdemi választ - megfontolva - tájékoztatásképpen velem közölni.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť