DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Bátor és türelmes ember az, aki ma utasként felmerészkedik az Orosháza-Gádoros-Szentes között közlekedő MÁV-szerelvényre.
Korábban sem száguldoztak a vonatok Békés megyében, de az új menetrend bevezetésével egyidejűleg a Gádoros és Orosháza közötti mintegy 10 kilométeres szakaszon - nem túlzok - 10 kilométer/óra sebességgel közlekedik a vonat, ami lényegében egyórás késést jelent naponta és rendszeresen. Ez gyakorlatilag minden munkahelyre, iskolába, orvosi rendelőbe történő időbeni megérkezést meghiúsít. A választópolgárok számára teljesen érthetetlen az az érvelés, miszerint 1997. május 31-jére annyira leromlott a pálya, hogy emiatt lépésben kell közlekedniük az e vonalszakaszon futó vicinálisoknak.
Információim szerint egyeseknek az a céljuk, hogy az utasoknak végképp elmenjen a kedvük a vasúti közlekedéstől ezen a vonalszakaszon, és amikor már csak néhány ember közlekedik, jöhet az az érvelés, hogy nincs szükség az Orosháza-Szentes közötti vonalra, majd a buszok és a közúti közlekedés megoldja a térség lakosainak problémáját.
Meggyőződésem, tisztelt Országgyűlés, hogy nincs vita a tekintetben, hogy a meglévő vasúti pálya komoly nemzeti érték, és hogy az elmúlt évtizedekben a szárnyvonalak megszüntetése beláthatatlan következményekkel járt a vidéken és a tanyákon élő polgárok számára. A közúti szállítás jóval drágább, mint a vasúti, nem beszélve a környezetvédelmi szempontokról. A közúti szállítás azért sem jöhet szóba, mert az utak állapota - legalábbis itt, Békés megyében - legfeljebb a kerékpáron történő közlekedést teszi lehetővé.
Ezek után kérdezem államtitkár urat, hogy mit tesz az Orosháza-Gádoros-Újváros-Fábiánsebestyén-Szentes közötti vasútvonal megmaradása és korszerűsítése érdekében, mikor tudnak az utazók ezrei időben munkába érni.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť