KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! A Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója nemmel szavazott erre a törvényre. Azért szavaztunk nemmel, mert bár a reklámtevékenységet a korábbi jogszabály rendkívül korszerűtlen módon szabályozta, ez a mostani törvényjavaslat olyan mértékben megengedő, ami a fejlett világ országaiban szokatlan. (Közbeszólás az ellenzéki pártok padsoraiból: Úgy van!)
Például sehol a világon nem lehet úgy alkoholt vagy dohánytermékeket reklámozni, hogy lényegében bárhol ingyenes termékátadást valósítanak meg a cégek. (Közbeszólás az ellenzéki pártok padsoraiból: Így van!) Ez a fajta megengedés és megengedőség szerintem az érdekelt cégek nagyon sikeres lobbyzásának az eredménye, amit a Hasznos Miklós úr által elmondott szavazási érdekességek világosan bizonyítanak. A parlament akkor hozta meg a gazdasági reklámszabályozás kapcsán ezt a rendkívül megengedő törvényt, amikor a világtendencia ennek az ellenkezője.
Az összes piaci elemző azt mondja, annak következtében, hogy az Egyesült Államokban visszaszorulnak a dohányipari konszernek - sőt, azt vállalták, hogy a dohányzás elleni harcot és a szükséges egészségügyi ellátásokat 25 év alatt 386 milliárd dollárral támogatják -, éppen ezért ezek a cégek Kelet-Európa és Ázsia felé fordulnak. Mi ezzel párhuzamosan enyhítettük a szabályainkat; ez nyilvánvalóan káros következménnyel jár. Úgy gondolom, bár a parlament ezzel a törvényjavaslattal egy fontos szándékot akart megvalósítani, ez a szándék félrecsúszott, és egy rossz törvényt fogadtunk el. Ezért a Fidesz nem tudta ezt a törvényt támogatni.
Más oldalról az is világos, hogy a dolog nem zárult itt le, hiszen bent van a parlament előtt egy másik törvény, ami a dohányzást korlátozná. És az is világos, hogy bár lehet ebben a harcban - dohányzás kontra nem dohányzás - konkrét csatákat megnyerni, ezt most ez a lobby megnyerte.
Én úgy gondolom, a háborút nem lehet megnyerni; a dohány- és alkoholtermékek hosszú távon károsítják az egészséget. Ezért a felelős kormányoknak és a felelős döntéshozóknak arra kell törekedniük, hogy ezeket a káros hatásokat - főleg az ifjúság tekintetében - minél gyorsabban és erőteljesebben csökkenteni kell.
A Fidesznek ez a politikája, és ezért nem támogatta ezt a törvényt.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť