DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselő Úr! Való igaz, amikor a földárverések történtek, és a korábbi földtulajdonosok szeme láttára licitálták el a kárpótlás során a földjeiket mások és kívülállók, nem csoda, ha az emberek sok helyen úgy vélték, becsapták őket, és most is vannak még ilyen érzéseik. Pedig a kárpótlási folyamatokat a jogszerűség jellemezte. Az sem csoda, hogy ebben az irdatlan tömegű munkában előfordultak adminisztratív hibák.
A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy téves árverési hirdetmény megjelentetése tekintetében a megyei kárrendezési hivatal részéről szándékosság nem, hanem ellenőrzésbeli gondatlanság történt, amelyért a felelős köztisztviselő fegyelmi büntetésben részesült. Képviselőtársam megnyugtatására közölhetem, hogy a megsemmisített árverésen tulajdont szerzők tulajdonjogát a földhivatal ingatlan-nyilvántartásába nem jegyezték be.
Az interpelláció az ügyben érintett köztisztviselők felelősségre vonását kéri számon. Mint ön is tudja, állampolgári bejelentés alapján ügyészi vizsgálat indult az árverésen részt vevő kárrendezési és földhivatali, illetve a Dél-Alföldi Erdészeti Rt. vezetői és dolgozói ellen. A Szegedi Városi Ügyészség bűncselekmény alapos gyanújának hiánya következtében a nyomozás megtagadására hozott határozatot. A másodfokú eljárás keretében a Csongrád Megyei Főügyészség sem állapított meg csalást és közokirat-hamisítást. Sőt, az ügyészség megállapította, hogy az iratok alapján semmilyen körülmény nem utal arra, miszerint az árverési hirdetményben a helyrajzi szám elírása a lakosság félrevezetésére irányuló megtévesztés szándékával történt. Tudomásom van arról, hogy a tisztelt képviselő urat a legfőbb ügyész úr 1997. március 26-ai levelében ezekről, valamint az ügyészi beavatkozás szükségtelenségéről tájékoztatta. Az ügyészi vizsgálatok során bűncselekmény, a szándékos hivatali kötelezettségszegés, illetőleg megtévesztés gyanúja nem vetődött fel.
Végezetül megjegyzem, hogy mindaddig, amíg az ügyben a Legfelsőbb Bíróság döntése nem születik meg, új árverési határnap kitűzése nem lehetséges. Szeretném tájékoztatni, hogy a politikai államtitkár úr is és én személyesen is ezt az ügyet nyomon követjük, figyelemmel kísérjük. Amikor a Legfelsőbb Bíróság döntése megszületik, és ez a terület ismét árverésre kerülhet, akkor fokozott odafigyelést fogunk tanúsítani.
Köszönöm szépen a figyelmet, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť